Життя

Вчені визначили інгредієнти пива, яке виготовляли п'ять тисяч років тому

Китайські і американські вчені з'ясували інгредієнти стародавнього напою, вивчаючи глиняний посуд, який, ймовірно, використовувався для виготовлення пива близько 5000 років тому

24 травня 2016, 17:40

Про це передає depo.ua з посиланням на Proceedings of the National Academy of Sciences.

Зокрема, алкогольні напої були відомі в Китаї ще 9000 років тому, один з них готували зброджуванням суміші рису, меду і плодів глоду, або апельсинів. Пиво ж в Китаї з'явилося пізніше, його найдавніші збережені рецепти датуються періодом 3250 — 3046 років тому. В них в якості основного інгредієнта згадуються зерна проса, ячменю або пшениці, з яких давні пивовари робили солод.

Під час розкопок в китайській провінції Шеньсі в 2004-2006 роках, археологи виявили дві ями, що датуються періодом 5400 - 4900 років тому, вони були викопані в грунті. Одна була глибиною близько 3,7 метрів, інша - 2,5-2,7 метра. У кожної з них була зроблена гончарна піч, також у них були знайдені керамічні черепки судин різної форми: горщиків з широким горлом, амфор і воронок.

Вчені визначили інгредієнти пива, яке виготовляли п'ять тисяч років тому - фото 1

Археологи припустили, що ями використовувалися для пивоваріння і знайдені в них черепки були "набором пивовара". Вважається, що форма і стиль судин свідчать про те, що процес складався з трьох стадій: пивоваріння, фільтрації і зберігання пива. Гончарні печі, мабуть, служили для підтримки оптимальної температури під час затирання пивного сусла. На внутрішніх поверхнях черепків вчені знайшли жовтуватий осад, придатний для аналізу.

З'ясувалося, що в осаді містився оксалат кальцію, речовина, що утворюється під час ферментації та зберігання пива і є основною складовою так званого "пивного каменю".

Основними компонентами пива в стародавньому Китаї були просо, ячмінь і трава Іовлеви сльози. У менших кількостях в суміш додавалися змієподібний гарбуз (трихозант змієподібний), корені ямсу і лілії, які забезпечували достатню кількість цукру і крохмалю для ферментації і надавали напою солодкуватий смак.

Автори статті припускають, що, можливо, ячмінь був ввезений в Китай із Західної Євразії саме для пивоваріння.

Більше новин про події в Україні та світі читайте на Depo.Життя

Loading...
Loading...