Життя

У лісах України з'явилися делікатесні "шморгуни"

Чимало українців до свят приготують смаколики з кучерявих шморгунів, які вже з'явилися у лісах

10 травня 2016, 12:18

Тим більше, що зморшки їстивні вважаються одними із найсмачніших і в деяких країнах, зокрема, у США шморгуна називають "королем грибів", пише depo.ua з посиланням на Експрес.

"Ці гриби ще називають грибними первоцвітами, адже зявляються самими першими. Щоправда, вони належать до умовно їстивних, тож, принісши з лісу, потрібно годину варити аби виварити гельвелову кислоту яка є у грибах, а толі зцідити і добре промити у холодній воді, - каже житель міста Ковель. - Кладу в чугунець, додаю моркву, заливаю сметанкою і ставлю тушкувати. Коли страва майже готова, то посипаю сумішшю перців, додаю сіль і зверху кришу зелену петрушечку. Оце смакота! Скажу відверто, що ні білим ні польським грибам до шморгуна кучерявого не братися".

Цінність шморгунів кучерявих для людського організму підтверджує і Катерина Омелючик, лікар-дієтолог.

"Ці гриби здавна використовують у народній медицині для лікування проблем із зором, - каже пані Катерина. – Вчені дослідили, що вони містять у собі речовини, які вберігають кришталик ока і зміцнюють очні мязи. Також споживати гриби корисно тим, у кого є проблеми з підвищенням рівня цукру а також з уповільненим обміном речовин".

Тим часом Ігор Приймак із селища Городище розповідає, що свого часу зморшки їстивні заготовляли лісові господарства і експортували за кордон.

"Їх просто збирати і якщо пощастить, то за дві години можна набрати повне відро, - каже грибник. – Я збираю їх понад 30 років і йдучи в ліс беру не відро, а мішок. Вдома дружина маринує їх на зиму, а теща тушкує на свинячому смальці та дрібнесеньких шкварочках. Знаєте, мені тушковані гриби смачніші від найдорожчої ковбаси, тому й знаю усі грибні місця в навколишніх лісах. До речі, новачки інколи можуть не помітити і взяти замість зморшка їстивного строчка звичайного, який є отруйним. Тож їх завжди раджу дивитися на забарвлення гриба – у шморгуна кучерявого воно шоколадно-киричневе, а в строчка – насичено каштанового кольору".

У США зморшок називають «королем грибів», і разом з лисичками вони належить до найцінніших видів. Кілограм свіжих грибів у США коштує до 100 доларів, а сушених – понад 600. Влаштовують навіть чемпіонати грибників, під час яких збирають виключно зморшків-шморгунів. Саме цей гриб є символом американського грибного господарства і зображений на емблемах численних грибних організацій.

Більше актуальних новин читайте на Depo.Життя

Loading...
Loading...