Життя

Шість несподіваних причин, чому ви гладшаєте

Експерт зі здорового харчування Каролін Вільямс називає фактори, які змушують нас їсти більше, ніж зазвичай

02 листопада 2016, 23:48

"Бувають у вас дні, коли ви ніяк не можете наїстися? У такі дні важко дотримуватися дієти, і легко почати звинувачувати себе або свій шлунок. Але дослідники виявили, що є біологічні, фізіологічні та інші пояснення того, чому на нас раптово нападає голод", – пише Вільямс у колонці для Time, передає Depo.ua.

Вона називає фактори, якими може бути викликаний звірячий апетит, який охопив вас:

1. Недосипання

Якщо ви не спите як мінімум 7-8 годин за ніч, значить, ви недосипаєте. Недолік сну порушує баланс гормонів, що відповідають за ваш апетит на наступний день, збільшуючи кількість гормонів, що відповідають за відчуття голоду, і пригнічуючи ті, що дають сигнал про насичення.

2. Зневоднення

Пити достатньо води – один із кращих способів не їсти більше, ніж потрібно. Якщо ви не поповнюєте запаси рідини в організмі з належною регулярністю, ви можете відчути легке зневоднення. Але коли ви зайняті або заклопотані, ваш організм може інтерпретувати сигнал про те, що ви хочете пити, як сигнал про голод, звідси і переїдання.

3. Емоції

Деякі люди їдять, коли засмучені. Інші – навпаки, коли щасливі. Деякі тягнуться за шоколадкою в момент стресу; іншим шматок не лізе в горло, коли вони хвилюються. У кожної людини особливі відносини з їжею. Проблеми починаються, коли ми намагаємося за допомогою їжі впоратися із сумом або стресом. Постарайтеся стежити за тим, щоб не піддаватися пориву нахапатися їжі в момент стресу.

4. Гормони

Два основних гормони, що регулюють ваше почуття голоду й апетит, – це ґрелін і лептин. Ґрелін викликає почуття голоду, тоді як лептин пригнічує апетит. У нормальних умовах рівень ґреліну підвищується після декількох годин без їжі. Рівень лептину піднімається після їжі, тож ви можете зупинитися. Але відсутність звичок правильно харчуватися і недолік сну можуть порушити баланс цих гормонів. Кращий спосіб зберегти правильний баланс гормонів – більше спати, споживати складні вуглеводи й уникати їжі з високим вмістом жирів.

5. Холодна погода

Люди, як правило, споживають більше калорій у холодні місяці, вибираючи більш жирні страви в цей час. Ключ до того, щоб це не позначилося на вашій талії, – звернути пильну увагу на розміри порцій. Вуглеводи не змусять вас набрати вагу, якщо ви їсте здорові вуглеводи (злаки, боби, фрукти, овочі) у відповідних кількостях.

6. Пропуск сніданку

Пропуск сніданку може здатися гарним способом скоротити споживання калорій, але дослідження показують, що люди, які пропускають сніданок, споживають за день більшу кількість калорій, ніж люди, які снідають. Причина в тому, що якщо ви пропускаєте сніданок, до обіду ви встигаєте добряче зголодніти, а тому їсте більше, ніж зазвичай, і не розумієте, що пора зупинитися.

Більше актуальних новин читайте на Depo.Життя

Loading...
Loading...