Римські гладіатори були вегетаріанцями

Римські гладіатори живилися вегетаріанською їжею, а в якості тонізуючого напою після тренувань вживали розчинений у воді попіл

Римські гладіатори були вегетаріанцями…

Таке відкриття зробили австрійські антропологи, що ведуть розкопки на розвалинах Ефеса (Мала Азія). Результати дослідження представлені в журналі PLoS One, а коротко про них повідомляється в прес-релізі Медичного університету Відня.

Учені працювали з кістками, викопаними на кладовищі гладіаторів (датується III-II століттями до нашої ери). У той час Ефес був столицею римської провінції Азія, і мешкало там більше 200 тисяч осіб, повідомляє ДеПо з посиланням на lenta.ru.

Кістки були проаналізовані за допомогою спектроскопії.

З'ясувалося, що гладіатори майже не їли тваринної їжі. Їх раціон був таким же, як у місцевого простолюддя, і складався головним чином із зернових і бобових. Прізвисько, що зустрічається в історичних джерелах, «їдці ячменю» говорить про те, що гладіаторам видавали їжу з найдешевшого зерна, вважають учені.

Проте бійці арени дуже сильно відрізнялися від звичайних людей високим вмістом стронцію в кістках. З цього факту учені зробили висновок, що гладіатори вживали багате цим металом джерело кальцію - і це міг бути тільки відомий по працях античних істориків «напій з попелу».

«Рослинну золу споживали з метою зміцнити тіло після вимотуючих тренувань і для швидкого відновлення зламаних кісток. Ми зараз чинимо так само - приймаємо магній і кальцій (у вигляді шипучих пігулок) після фізичних вправ», - розповів керівник дослідження Фабіан Канц.

Раніше ДеПо розповів про Всесвітній день вегетаріанця: кращі рецепти.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme