Справа в страві: Як хлопці з Маріуполя підсадили українців і поляків на стакан
Українці запатентували унікальний вид фастфуду – суп-пюре в їстівному посуді, відкрили кафе в Києві і наразі завойовують Європу
- Головна
-
22 квітня 2017 17:00
Співзасновник української торгової марки "Супкультура", автор-винахідних супів в їстівному стакані Кирило Пузенко, та його бізнес-партнер Євген Адінцов, який відкрив перше кафе "Супкультури" за кордоном, розповіли Depo.ua, чому їхні супи виключно вегетаріанські, де важче вести бізнес – в Україні чи країні ЄС і чи скільки разів посол України в Польщі Андрій Дещиця заспівав "Путін х..ло" за келихом гарячого супчика.
Ми продовжуємо розповідати про оригінальні українські бізнеси й стартапи, що прославилися за кордоном.
Кирило Пузенко. Джерело: bigkiev.com.ua
Три роки тому Кирило Пузенко – вихователь з Маріуполя (група продовженого дня, гурток настільного тенісу) шукав де поїсти супу у Києві. Думки про те, що оце зараз треба ставати в чергу з підносом, потім до каси, шукати стіл вільний чи в кафе робити замовлення і чекати, його пригнічували. Чому нема такого супу, щоб взяв і пішов по своїх справах? Супу to go.
"Ще в школі мене відвідувала ідея, як би так їсти одразу з посудом, але повністю сформувалася ця ідея, коли я тоді шукав в Києві суп, - розповідає він.
Це було в липні 2014 року. Кирило почав розповідати про свою ідею знайомим , доля звела з людиною, яка внесла перші гроші. Вже через місяць відкрилася перша "Супкультура". Кирило запатентував ідею, зареєстрував торгівельну марку. Наразі, наскільки відомо, українці єдині в світі, хто продає суп в хлібному стакані.
В асортименті "Супкультури" крем-супи з грибів, сочевиці, буряка, гарбуза, сирний та мексиканський з чорної квасолі. Всього близько 12 видів. В меню на день зазвичай представлені чотири. На літній сезон з'явиться гаспаччо і авторський варіант окрошки
"Ми дивилися кулінарні шоу, майстер-класи, ночами готували, експериментували і куштували. адаптували рецепти під свою ідею, - згадує він. - Наприклад, кремову структуру буряковому супу дають вершки, а ще там є яблука. Це дуже смачно!"
Всі супи в Кирила – вегетаріанські, без м'яса.
"Не хотілося б робити бізнес на вбивствах і крові , - пояснює він. – Але це мій особистий вибір – бути вегетаріанцем, я нічого не пропоную і нікому не нав'язую. А крім цього – м'ясо, подрібнене до стану пюре втрачає структуру, тому використовувати його в крем-супах я сенсу не бачу"
Картоплі в переважній більшості супів нема і взагалі вони доволі дієтичні. Навіть хлібний стакан виготовлений без дріжджів, яєць і з додаванням клітковини. Цей стакан розробляли майже місяць, перевели купу тіста, розробили спеціальну машину для випікання, яку зробили на заводі на замовлення.Такий стакан тримає суп мінімум 20 хвилин. Максимум – добу. Але зазвичай 20 хвилин щоб його з'їсти цілком вистачає.
Машина для випікання стаканів - на першому плані
Наразі Кирило думає, як би ще зробити їстівні кришечки на стакан, щоб суп не вистигав, і їстівні ложечки. Крем-суп можна пити, але часто клієнти просять ложку, бо так звичніше.
Наразі "Супкультура" представлена одним невеличким кафе в центрі Києва. Кирило, посміхаючись, розповідає, що їхні основні клієнти – люди, які вміють шукати. Бо це кафе на оживленій площі не так і просто знайти.
В Польщі українське кафе із супами за чотири місяці стало модним місцем зустрічі місцевої діаспори
Кафе "Супкультури" у Варшаві
Євген Адінцов і Андрій Дещиця
"В нас "ла-ла-ла-ла-ла-ла-ла-ла" замість "доброго дня", ми із ним так вітаємося, - із сміхом відповідає Євген Адінцов на питання – чи заспівали вони із Дещицею найзнаменитішу пісню про Путіна.
Андрій Дещиця – посол України в Польщі, знаменитий тим, що, будучі міністром закордонних справ, заспівав хором із українцями "Путін х..ло", завітав до Варшавської "Супкультури" на пораду колеги. Від ідеї співвітчизників був у захваті і скоро вже все посольство смакувало супами в їстівних стаканах.
Полякам українські супи в стаканах також прийшлися до смаку, щоправда, розповідає Євген, довелося трохи підлаштувати рецептури під місцеву аудиторію, бо місцеві люблять більш гострі, пікантні страви.
Євген переїхав у Польщу два з половиною роки тому, не знаючи мови, без особливих планів та стратегії. В Україні займався виробництвом меблів, за кордоном також пішов спочатку на фабрику столяром, потім підучив мову і почав працювати дизайнером, а коли вже трохи обвикся, зважився відкрити власну справу. Він давно знав Кирила, один із співзасновників "Супкультури" є його братом, а крем-супи Євгену ще в Києві подобалися.
Розповідає, що відкрити власну справу в Польщі українцю не так і важко. Поляки до наших людей ставляться в 95% нейтрально, є невеличкий відсоток тих, хто фанатично підтримують українців і ще менше тих, хто ненавидить, вважаючи, що це вони зайняли всі робочі місця. Бюрократії в Польщі так само багато, але якщо обіцяють видати якусь довідку через сім днів, то ти стовідсотково на сьомий день і видадуть. З корупцією, каже Євген, не стикався, хабарі в нього ніхто не видурював. Взагалі, якщо працюватимеш по закону, всі залишать тебе у спокій.
Днями Кирило відкриває дві точки продажу супів в Києві і їде в Словаччину відкривати ще одну франшизу. Після цього Норвегія, Іспанія і Франція.
Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
Всі новини на одному каналі в Google News
- 23:53На Хмельниччині судитимуть чоловіка, який незаконно зрізав дерев на 450 тисяч гривень
- 23:44На аукціон виставили гітару Джона Леннона, яка 50 років лежала на горищі
- 23:15У МЗС роз'яснили рішення уряду щодо паспортів чоловікам за кордоном
- 22:33У Миколаєві вибухнув невідомий пристрій: є постраждалі серед рятувальників ФОТО
- 22:09Протягом доби на фронті було 84 бойові зіткнення, — Генштаб
- 21:57В окупованому Криму росіяни зачищають бібліотеки від книжок зі згадками про Голодомор та визвольну боротьбу українців
- 21:05Вищий антикорупційний суд визнав Валерія Пацкана невинуватим і закрив справу проти нього
- 20:45Чоловікам мобілізаційного віку видаватимуть паспорти лише в Україні: постанова уряду
- 20:16До майбутнього бою Олександра Усика та Тайсона Ф'юрі привернуто увагу всього світу PROMO
- 19:50росіяни вгатили по передмістю Сум
- 19:03Штрафи до 1,7 млн грн, примусове повернення громаді, – у КМДА пропонують більш суворо карати за злочини проти культурної спадщини
- 18:21 Байден підписав законопроєкт про допомогу Україні
- 18:05Чи загрожує українцям "кольоровий дощ": пояснення ДСНС
- 18:04У Запоріжжі обрали нового секретаря міськради та в. о. мера
- 17:54У Дніпрі 19-річна мати хотіла продати свого сина, бо він став на заваді її особистому життю ФОТО
- 16:37У Запоріжжі депутати позбавили повноважень в.о. мера Куртєва
- 15:54Завдяки підтримці Києва 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів
- 15:33У Харкові світло вимикатимуть по-новому: Графіки на 25-28 квітня
- 14:09"Військові без харчів", - експерт про наслідки переходу ДОТ до прямих договорів