Як зробити з жаби їжу: одкровення кулінара – бійця АТО
Міністерство оборони забезпечує бійців харчами, проте не кухарями. Може й завдяки цьому в АТО з'явилася плеяда військових Джеймі Оліверів
- Головна
-
31 січня 2016 12:00
Роман Трухін, командир відділення у складі гаубичного самохідно-артилерійського дивізіону 24 Залізної ОМБр розповів depo.ua, як у віськових умовах наслідує традиції мами та бабусі-закарпатки.
Роман каже, що ніякий він не кулінар, а просто любитель. Але не дуже цьому вірте, від дописів цього любителя шлунок починає бурчати голодним тигром і на обід хочеться піти на дві години раніше.
Наразі підрозділ Романа стоїть на бойовому чергуванні поблизу Сєвєродонецька. Від них всього 35-40 кілометрів до переднього краю, проте й тут хлопці мудрують біля плити, готуючи зі звичайного набору продуктів незвичайні страви.
Приготування до святкової вечері. Головне блюдо - крабов'є, тобто олів'є з "крабовими паличками"
Роман – львів'янин, мобілізований, в АТО з травня. Приблизно з цього часу він і почав згадувати навички, отримані ще під час пласту. Першу страву на багатті приготував у 13 років: за задумом це була вівсянка, а за реалізацією - однорідний тягучий клейстер, який ніхто не ризикнув спробувати.
- І правильно зробили, - сміється він.
Потім готувати Романа вчили бабуся та мама.
- Моя бабця Стефа - переселенка з Лемківщини. Коли ми у 1986 році переїхали жити до неї на Західну Україну, для мене її страви стали культурним шоком, - згадує Роман. - Основні ж принципи куховарення зрозумів, спостерігаючи за мамою. В неї кльовий підхід: екстрашвидко, суперсмачно і з нічого. Але власне самостійно почав готувати на пластових заходах: мандрівках, таборах, вишколах. Там або сам собі готуєш, або сидиш голодний. Так що довелось вчитись на льоту.
На етапі приготування крабов'є
А ось і готова вечеря. Так хлопці з підрозділу Романа смакували на Різдво
Військовим в АТО також доводиться швидко вчитися готувати, адже кухарів там призначають не за професією, а навмання. Тобто, ткнули пальцем і сказали "будеш кухарем". На підрозділі в Романа є двоє кухарів, призначені саме за такою "злочинною схемою". В наряд вони заступають по черзі у двох із помічником, якого обирають з особового складу. Тож раз на три-чотири тижні кожен на підрозділі добровільно-примусово виступає в ролі су-шефа.
В тому числі і Роман. Але зізнається, що навіть коли не чергує, "активно вставляє свої п'ять копійок в процесі".
Тож, про цю його лепту і поговоримо.
- Набір харчів від МО доволі нудний: крупи, хліб, тушівка. У вас є якісь хитрощі, як урізноманітнити, наприклад, кашу із бичками у томаті?
- Є така кулінарна легенда про Наполеона під час його єгипетської кампанії. У них були якісь проблеми з обозом і його кухар постійно готував курчат. Бонапарта так дістала одноманітність, що він сказав: "Ще раз приготуєш курча - розстріляю". Кухар перелякався і наступного разу натикав стільки приправ у курча, що Наполеон не помітив підстави. Від коли я це прочитав - увірував в силу приправ. Кашу з бичками ти ніяк не урізноманітниш, а от приготувати кашу з тмином, а потім зробити на основі бичків якийсь кисло-солодкий соус - це можна.
- А яка була найекзотичніша справа?
- Люблю готувати прості: одно- або двокомпонентні але обов'язково з приправами і соусами. Найекзотичнішою була страва на минулорічне Різдво: рулет із квасоляного пюре в обгортці з товчених горіхів.
- Змій, жаб, мишей готувати доводилося?
- Жаб і змій куштував на пластових таборах. Смажені на олії жаб'ячі ніжки не відрізняються від м'яса курчати але от, щоб ними наїстися треба наловити штук 20. М'ясо змії нічим не відрізняється від смаку тараньки, але не настільки солене і не таке пересушене. Нічого особливого.
- Чула, інколи військові у вільний час ходять на полювання, потім приносять фазанів, зайців...
... кабанів, куріпок, лисиць. Так, це звичне явище. Зайців багато, ходять зграями. Восени біля нашого місця дислокації бачив виводок кабанів. Минулого року полювання на кабанів з використанням тепловізора, було єдиним варіантом урізноманітнити стіл свіжим м'ясом.
- Харчі отримуєте від МО, чи від волонтерів також, чи переважно від волонтерів?
- 95% продуктів забезпечує МО: крупи, тушівка, морожене м'ясо, ковбаса, рибні консерви, картопля, буряк, морква, капуста, згущик (згущене молоко, - ред), олія, сало, смалець, вода, яйця, масло, мед, свіжий хліб (чорний, сірий, білий, батони), печиво, твердий сир і навіть булочки з варенням. Все є, все вчасно і всього багато. А от пропорції дивні: круп забагато разів в три, а от сир-м'ясо-яйця-ковбаса - делікатеси. Волонтери дуже допомагають урізноманітнити харчування: привозять консервацію, домашнє печиво, супові заготовки (від волонтерської групи "Hand-made по львівськи"). Вони майже готові до вживання і містять у собі готовий набір приправ. Солдату лишається просто дотримуватись інструкції.
- А самі щось купуєте?
- Наш підрозділ дислокується поблизу села на луганщині за 35км від передової. Жителів мало, майже всіх знаємо особисто. Влітку постійно обмінювали свій зчерствілий хліб на молоко, з якого потім робили "квасне молоко" і поправляли таким чином собі мікрофлору. Декілька разів на тиждень селом їздить автомагазин, де купуємо солодощі, цигарки, газовану воду, каву-чай. Часом їздимо в найближче місто за посилками, де заодно скуповуємось продуктами. Переважно це - ковбаса, майонез, кетчуп, чіпси, горішки, газована, вода, печиво, - все те, чого "бракує організму" або за чим скучили. Я всі ці "корисні штуки" не люблю, тому беру собі кисломолочні вироби і печиво.
- У кожного кулінара своя улюблена страва. Ви що готувати любите?
- Найбільше люблю готувати борщ - це моя фішка. А улюблені страви в підрозділі - це картопля смажена на салі з цибулькою. Не дуже корисно, але завжди хочеться ще…
- Прочитала у вас на сторінці: "Більшість чоловіків не тільки позбавлені здатності розрізняти відтінки кольорів але й страждають смаковим кретинізмом". Чому ви так вважаєте?
- Жінка в процесі еволюції натренувала свою здатність розрізняти десяток відтінків червоного кольору, щоб відрізняти їстівні ягоди, від отруйних. А чоловік такої здатності щодо смаку не має, бо не вникає в особливості приготування страв. А от жінка навпаки - кожного дня у своїй лабораторії-кухні експеримертує і пробує щось нове. Тому так і виходить, що переважно у жінки натренований смак, а в чоловіка притуплений.
Бараболя з шкварками і тушівкою, салат з моркви і капусти, консервовані помідори та консервований солодкий перець. Кава у кадр не влізла
- "Готувати - то не чоловіча справа", "Найкращі кухарі – чоловіки" – із яких з цих висловів ви більш згодні?
- З другим. Але як кажуть - це не заслуга чоловіків, а недоопрацювання жінок. Чоловік апріорі - істота автономна, як Робінзон Крузо. Він повинен вміти робити "все": і шкарпетку зашити, і кутю зробити, і розетку поремонтувати. Сама концепція "автономності" цього вимагає. А жінки часто самі сприяють тому, що чоловіка на кухні можна побачити тільки в одній точці - біля холодильника. І це не правильно.
Чоловіки точно не "найкращі кухарі", просто для чоловіків готування - це часто ритуал і рідкісна подія, а для жінок - виснажливий побут. Тому більше запам'ятовується чоловік, який "раз в сто років" приготує, скажімо "качку по-пекінськи", ніж жінка, яка кожного тижня варить офігенський "борщ на реберцях".
- Які страви на вашу думку обов'язково має вміти готувати кожен військовий та виживальник?
- Виживальник в принципі, може їсти і сирий підножний корм, йому готувати нема коли - йому треба "вижити", тобто їсти, щоб не вмерти. А от якщо військовий буде харчуватися в режимі "головне, щоб поживно", то може і депресія початись. Я людина дуже неперебірлива в їжі але коли кулінарний екстрім затягується на рік, настає день, коли ти готовий не їсти взагалі, ніж знову їсти кашу з тушівкою. Наш комбат, наприклад, тушівки взагалі не їсть - не може. Тому я вважаю, що кожен військовий повинен вміти смачно приготувати будь яку страву, навіть "з сокири".
- Чи змінилося ваше ставлення до їжі після того як ви пішли на війну?
- В принципі не змінились. Єдине, що після демобілізації я напевне довго не зможу дивитись на кільку в томаті, сардину, варені яйця і тушівку. Одноманітність вбиває в мені гурмана
КОЛИ КУХАР НЕ ЛІНИВИЙ: історія одного дня 24 ОМБр в меню
Сніданок: гречка з тушівкою + яйце
Обід: смажена картопля з шкварками + угорська Pista
Вечеря: варена картопля + тушівка + салат з капусти
Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
Всі новини на одному каналі в Google News
- 21:27Дозволяє зберегти життя кулеметника: нацгвардійці отримали бойовий модуль дистанційного керування "Wolly"
- 20:27Віталій Кличко: В Києві провели для поранених захисників "Риболовлю з пікніком"
- 19:35 Міністр агрополітики Сольський подав заяву про відставку: його підозрюють у незаконному заволодінні землею
- 18:25На Дніпропетровщині викрили на хабарі голову райсуду ФОТО
- 17:21 На Харківщині окупанти вдарили по вокзалу: Є поранені
- 17:06Експерт: СБУ розширила перелік цілей по яким б'є в рф – настала черга великих нафтобаз
- 16:31Агент фсб, який "змалював" укріпрайони на Харківщині, сів на 15 років
- 16:19YouTube XSPORT досяг позначки 500 000 підписників
- 16:16росіяни атакували Суми та Дніпропетровщину
- 15:24 На Донеччині через атаки росіян загинули чотири людини, ще шестеро — поранені
- 14:28На Волині двох прикордонників запідозрили у переправленні понад 200 ухилянтів до Польщі
- 13:10"Приходьте люди на вечір у Клюб": Олег Скрипка запрошує на грандіозний ювілейний концерт на честь свого 60-річчя
- 12:48Росіяни з дрона атакували вантажівку на Херсонщині
- 12:10Прикордонники натрапили на засідку ворожої ДРГ на Сумщині
- 12:00Подробиці вибуху в Миколаєві: Здетонували боєприпаси, загинуло двоє військових
- 11:40Через обстріл постраждала вітрова електростанція на півдні, — Міненерго
- 11:28Подробиці удару по Черкащині: Ворог вдарив ракетами по Смілі ФОТО
- 10:53Папа Римський Франциск закликав усі країни, що воюють, шукати перемовин і миру
- 10:42 На Хмельниччині чоловік відкрив вогонь з рушниці по правоохоронцях ФОТО