Життя

Дієтолог розвінчала міфи про оливкову олію

Оливкова олія приносить здоров'ю людини багато користі. Однак існує низка міфів, які ставлять під сумнів переваги цього продукту

31 серпня 2016, 21:31

Фахівець у сфері харчування зі США Селіна Ванг розвінчала чотири поширені, але необґрунтовані думки про оливкову олію, пише depo.ua з посиланням на Care2.

На оливковій олії не можна смажити їжу. За словами Селіни Ванг, дослідника з Olive Center при Каліфорнійському університеті в Девісі, найпопулярніший міф про оливкову олію – це те, що на ній не можна готувати їжу. Багато людей вважають, що під впливом високої температури згоріле масло зробить їжу занадто пережареною. Насправді готувати на оливковій олії можна і потрібно, їжа не згорить.

Після смаження оливкова олія втрачає поживні речовини. Звичайно, якась частина корисних речовин оливкової олії під час смаження зникає, проте велика частина фенолів, які зміцнюють імунітет і сповільнюють процес старіння, все-таки залишаються. Також після процесу приготування у складі олії залишається олеокантал – речовина, що володіє протизапальними і антиоксидантними властивостями.

Для здоров'я корисна виключно олія класу Extra Virgin. Селіна Ванг підкреслює, що вагомі переваги для здоров'я приносить і рафінована олія. Як у натуральній, так і в рафінованій оливковій олії міститься сквален – сполука, що володіє протипухлинною дією. Однак цінні феноли можна знайти тільки в олії Extra Virgin.

Вся оливкова олія однакова. Навіть якщо на етикетці вказано Extra Virgin, це не означає що всі олії з такою позначкою однаково якісні. Особливо, якщо говорити про свіжість олії. Із плином часу оливкова олія окислюється, а рівень фенолів зменшується. Тому олію важливо вживати на піку її свіжості.

Звертайте увагу на дату збору врожаю, зазначену на пляшці. Вона не повинна перевищувати два роки до поточного моменту. Намагайтеся купувати олію в пляшках з темного скла або у бляшаних банках, такі тари блокують потрапляння світла і довше зберігають олію корисною.

Більше новин про події в Україні та світі читайте на Depo.Життя

Loading...
Loading...