Навіщо росіянин хотів вбити футбольну команду в Дортмунді

Сьогодні німецька генеральна прокуратура підтвердила арешт 28-річного вихідця з Росії у справі про атаку на автобус дортмундського футбольного клубу "Боруссія"

Навіщо росіянин хотів вбити футбольну ко…

Що відбулося 11 квітня?

В Дортмунді місцева футбольна команда "Боруссія" повинна була зіграти із французьким "Монако" в рамках 1/4 фіналу Ліги чемпіонів. Трохи менше ніж за годину до гри ЗМІ повідомили про вибух біля автобуса господарів, що прямував на стадіон. Пізніше поліція міста підтвердила цю інформацію і повідомила, що поруч з автобусом сталося три вибухи. На щастя під час вибуху ніхто не загинув, лише один з футболістів "Боруссії" – іспанець Марк Бартра, був доставлений в лікарню з пошкодженнями руки. Гравцю навіть знадобилася операція.

Яку версію розглядала поліція?

Спершу головною версією слідства був терористичний акт. За даними, що спливали в ЗМІ, на місці вибухів навіть було знайдено послання, написане ніби то прибічником ісламського терористичного угрупування, в якому той взяв відповідальність за вибух і пообіцяв в майбутньому продовжити вбивати відомих жителів Німеччини за те, що країна допомагає США воювати в Сирії.

Хто насправді влаштував вибух біля автобусу "Боруссії"?

Сьогодні генпрокуратура Німеччини офіційно повідомила, що поліція Баден-Вюртемберга затримала ймовірного організатора атаки, яким виявився виходець з Росії - Сергій В. Пізніше на офіційному сайті відомства з'явилося повідомлення, що затриманому 28 років і у нього подвійне громадянство (Німеччини і Росії).

Якою метою керувався росіянин?

Ніяких ідеологічних та релігійних мотивів у зловмисника не було. Причина того, що він хотів відняти життя у двох десятків людей була більш банальною – гроші. Росіянин хотів реалізувати хитрий план по заробітку на коливанні акцій "Боруссії", а якщо говорити точніше – на опціонних сертифікатах. Укладення опціонної угоди дає можливість власникові "опціону" отримувати прибуток в ситуації падіння ринкової ціни – саме таке падіння і хотів організувати росіянин, а причиною до падіння акцій "Боруссії" мала стати катастрофа за участю команди, яка б забрала життя більшості гравців основи.

Злочинець придбав 15 000 опціонних сертифікатів "Боруссії" за 78 тис. євро, а заробити на них планував близько 3 млн євро, якщо б його жахливий план спрацював.

Що пішло не так в плані зловмисника?

Три вибухові пристрої, начинені металевими предметами, які були виявлені в радіусі 250 метрів від вибуху, були встановлені росіянином вздовж паркану довжиною 12 метрів, а вибухова хвиля спрямована саме на автобус німецької команди. Перший і третій пристрої розташовувалися біля землі, в той час як друга бомба знаходилася в метрі від землі. Саме з розташуванням другої бомби, схоже, помилився злочинець – ефект від вибуху виявився не таким руйнівним, як планувалося.

Як знайшли росіянина?

Поліція "вела" Сергія В. ще від 12 квітня, намагаючись не налякати злочинця і спробувати знайти його посібників, які, на думку слідства, були. Росіянина видав його надто підозрілий спокій після вибуху – він оселився у тому ж готелі, що і "Боруссія" перед матчем, і коли люди в приміщенні почали нервувати і перейматися через вибухи, росіянин просто замовив собі їжу в ресторані. До того ж, при заселенні Сергій відмовився від першої запропонованої йому кімнати з тієї причини, що в номері не було вікна на вулицю. Пізніше стало зрозуміло, що звідти не було видно місця майбутнього злочину.

Підозри викликали і дати попереднього бронювання номеру росіянином – Сергій забронював номер в готелі ще 11 березня і відразу на два періоди: з 9 по 13 квітня та 16 по 20 квітня. Адже в той момент ще не було відомо, коли "Боруссія" проводить свій домашній матч чвертьфіналу Ліги чемпіонів.

При опитуванні сусідів та колег підозрюваного виявилося, що в нього були навички в електроніці та техніці – на одному з конкурсів з електроніки він навіть свого часу вигравав приз. Тому теоретично міг впоратися з виготовленням вибухівки.

Ну а останнім штрихом до справи стала купівля тих самих згадуваних вище опціонів, яку злочинець здійснив прямо з готельного номеру онлайн. Причому для цього взяв значну суму грошей у кредит.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Сектор

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme