Говорити солов'їною: Як харків'янки поширюють любов до рідної мови

Харків'янки довели, що для того, аби перейти на українську, достатньо просто бажання

Говорити солов'їною: Як харків&#039…

Говорити українською мовою в Україні. Здавалося б, що тут дивного? Проте у Харкові зустріти україномовну людину на вулиці – велика рідкість. Переважна більшість мешканців міста розуміють українську, але вживають її у повсякденному житті вкрай рідко.

Та серед харків'ян є й ті, хто за власним бажанням вирішив говорити солов'їною та постійно вдосконалюється в цьому.

"Мовна історія" Марини Костенко почалася в 2011 році. Тоді студентка третього курсу філологічного факультету ХНУ ім. Каразіна поїхала відпочивати до Карпат, а звідти повернулася україномовною. Дівчина зізнається, що бажання перейти на українську відчувала і раніше, але брак підтримки та побоювання, що її не зрозуміють у Харкові та в рідній Лозовій, гальмували це рішення.

"Я з невеличкого містечка у Харківській області, тому соромилася, боялася. Там всі звикли або до російської, або до суржику. Коли я повернулася додому з Карпат, багато людей мене не підтримали. Було щось із серії: "Ну-ну пограйся, подивимося". Та вирішальну роль зіграв юнацький максималізм", - згадує Костенко.

Для остаточного переходу на українську мову Марині знадобився рік. Друзі та рідні сприймали її по-різному, дехто нейтрально, а дехто дражнив: "Так, Марина, давай не выделывайся, все. Я хочу дальше слышать от тебя русский язык".

Хоча іноді дівчині доводилось зіштовхуватись з негативною реакцією. "Були люди, які реагували різко, але я з ними намагалась спілкуватися вкрай рідко. Булий й ті, хто почувши від мене українську, також говорили українською", - згадує вона.

Цілеспрямована дівчина не відступала від своєї мети. Вже шостий рік, як українська мова стала основною в лексиконі Марини. Хоча минулого року через роботу дівчині таки довелося знову повернутися до російської, але вона запевняє, що остаточно повертатися до російської не збирається, використовувує її лише за потребою.

Історія іншої героїні - харків'янки Світлани Охович почалася з виклику самій собі. Дівчина не лише сама перейшла на українську мову, але й долучила до цього інших, організувавши "Мовомарафон" у Харкові.

До марафону Світлана була здебільшого російськомовною, навчалася у російськомовній школі.

Задуматися про перехід на українську її змусили події, які виникли після Майдану. Вона вирішила три тижні говорити виключно українською й запропонувала іншим долучитися до флешмобу, який назвали "Мовомарафон". До такого мовного "забігу " приєдналися близько тисячі людей. Після харківського марафону ідею підтримали й інші регіони. Разом організували Всеукраїнський марафон до Дня Незалежності.

Після тритижневого мовного "забігу " Світлана вирішила остаточно перейти на українську і вже понад рік вона спілкується солов'їною. З негативною реакцією містян вона майже не зіштовхувалася.

"Люди реагують по-різному, зазвичай поросять повторити. Деяким з першого разу важко вловлювати вимову. Навіть якщо не повторюєш, а просто робиш паузу, то співрозмовник розуміє. Так часто буває у магазинах, у транспорті. Іноді в Харкові питають, звідки я приїхала. Люди не вірять, що я з Харкова ", - зазначає вона.

Ідею дівчини підтримали друзі та рідні, хоча більшість з них досі спілкуються російською.

"Моє оточення - моя мильна бульбашка, досить лояльне до української мови. Сама я стала більше поважати людей, які відповідають мені українською, нехай не ідеальною, кострубатою, але українською", - говорить Охович.

Світлана зізнається, що планує надалі вдосконалювати знання мови і закликає інших приєднуватись до цієї ідеї.

Таких історій серед мешканців Харкова чимало. Для "мовних неофітів" активісти повсякчас проводять майстер-класи та читання, або пропонують пройти безкоштовні курси української.

Окрім того, свою українську можна вдосконалювати онлайн. Курси мови з інтерактивними завданнями доступні в мережі. На хвилі популяризації української мови в Інтернеті з'явилося чимало мотиваторів та пізнавальних інфоргафік, відео.

Тож, історії харків'янок - це лише один з багатьох прикладів того, що говорити українською можна всюди, і зовсім не важливо, в якому регіоні ти проживаєш.

Всі новини Харкова сьогодні читайте на Depo.Харків

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme