Хто і навіщо розганяє "зраду" з Мартиненком і перевиборами

Щойно виникає якийсь скандал, пов'язаний з впливовими представниками влади, соцмережі відразу переповнюються закликами до перевиборів

Політичний оглядач, журналіст відділу «Влада»
Хто і навіщо розганяє "зраду" з Мартинен…

Історія з учорашнім затриманням екс-депутата з "Народного фронту" Миколи Мартиненка викликала істерію у соцмережах, - там занадто багато передчуттів скорих перевиборів до Верховної Ради. Мовляв, цей гучний скандал може поставити жирну крапку в існуванні парламентської коаліції. Цю тезу активно розганяють політики, експерти та інші ЛОМи, які працюють на зацікавлених у виборах гравців. Зокрема, про неминуче знищення коаліції та початок парламентської кампанії почали заявляти нардепи від "Батьківщини", а також люди, пов'язані з Сергієм Льовочкіним. Але наскільки ці прогнози відповідають дійсності?

Загалом, описаний сценарій видається штучним підгоном гучного скандалу із затриманням Мартиненка у передвиборчий контекст. Фактично це пошук конспірології там, де для цього немає жодних приводів. Так любителі теорії змов можуть вигадати будь-яку байку, підігнавши для цього різноманітні факти. Аби фантазії вистачило. Наприклад, чому затримання Мартиненка співпало з ініціативними групами Тимошенко по референдуму щодо ринку землі? Не інакше, як сам Артем Ситник допомагає Тимошенко добитися перевиборів у ВР… Або - після арешту Мартиненка "Народний Фронт" стане в позу і вийде з коаліції. І тоді всі – бігом на вибори. Тому Саакашвілі, який об'єднався з "Волею" щось знає. Логічно? Ні, абсурдно.

Не секрет, що у "Народному фронті" з відомих причин послідовно виступають проти парламентських виборів. За існування різних груп впливу в "НФ", дуже складно уявити, щоб група Мартиненка переконала всіх піти на перевибори. Тобто, самоубитися. Тим паче, що з боку "фронтовиків" підтримка Мартиненка, який зараз очікує рішення суду про міру запобіжного заходу, більше на словах, аніж на ділі. Окрім офіційної заяви партії ми досі не побачили реакції з боку партійного керівництва.

По-друге, ті, хто погнав чергову хвилю про перевибори, чудово розуміють - від того, що довго повторювати слово "цукор" солодше в роті не стане. Але вони можуть досягнути іншого - кожен скандал у коридорах влади забирає у неї рейтингові очки. Так, Насірова ніхто публічно не захищав. Проте сам факт його затримання, а згодом - виходу із СІЗО завдяки величезній заставі, це одна із капель, яка камінь точить. Кінцева мета опозиціонерів і просто бажаючих на наступних виборах потрапити до влади - щоб до осені 2019 року нинішня владна команда прийшла в якості зручного хлопчика для биття. Точніше, добивання.

В історії з Мартиненком потрібно відділяти мух від котлет. Тобто, власне кримінальні звинувачення, які йому закидають, і політичну складову у зв'язку з цією справою. Чим більше її політизуватимуть і влада, і НАБУ, тим значнішими буде виграш третьої сторони. Тієї, яка вже сьогодні ділить місця у владних кабінетах.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme