Як Скрипка зі своїми "гетто для дебілів" став зброєю Путіна

Український музикант Олег Скрипка поставив людям, не здатним вивчити українську, діагноз "дебілізм" і зауважив, що вони мають жити у гетто

Як Скрипка зі своїми "гетто для дебілів"…

Як зазначає Depo.ua, резонансну фразу музикант видав на лекції "Школи журналістики "Української правди".

"Люди, які не можуть вивчити українську, мають низький IQ, таким ставлять діагноз "дебілізм". Треба їх відокремити, тому що вони соціально небезпечні, треба створити гетто для них. І будемо допомагати їм, як допомагають людям з вадами, на волонтерських засадах будемо співати їм "Володимирський централ", - зазначив музикант.

Слова музиканта влучили прямо в страшилку, створену кілька років тому кремлівською пропагандою. Мовляв, в Україні "хунта" і "бандерівці" точать зуби на тих, хто сміє говорити російською, і згодом їм буде непереливки.

І звісно, Скрипка – митець, а не політик, а митці іноді забуваються і верзуть нісенітниці і допускають не надто коректні висловлювання. Але в умовах гібридної війни фрази митців стають зброєю ворога. Тим паче, в Україні і на Росії, де музикантів прийнято вважати лідерами думок.

Тож соцмережі вже прогнозовано гудять, а російські пропагандисти вже перепостили цитату музиканта з саркастичними коментами.

Важко не погодитися, що музикант створив доволі зручну ситуацію для скандалу. Адже по-перше, в цивілізованому суспільстві прагнуть до інклюзії, а казати про гетто для людей з вадами розуму, неприпустимо.

По-друге, проблеми з вивченням мови, якою не спілкувався з дитинства, - далеко не рідкість. Та й проблеми з вивченням рідної мови теж. Історії відомий не один геній, який, наприклад, страждав на дислексію (порушення здібності розвинути навички читання і письма). Так, дислектиками вважають Альберта Ейнштейна, Томаса Едісона, Майкла Фарадея… І зрештою, по-третє, серед українців є чимало російськомовних патріотів, які щиро вболівають за країну, допомагають армії, організовують освітні заклади, але з вивченням мови у них наразі не склалося.

Як є і переселенці, люди, що потрапили в україномовне середовище вперше за свої, наприклад, 40 років. І намагаючись вирішити побутові проблеми, забезпечити родину житлом і знайти достойну роботу, вони прогнозовано витісняють вивчення мови на другий план.

А є й ті, хто ще й досі тримається осторонь політичних подій і закриває очі на війну. У їхній схемі "заробити гроші – відпочити – поспілкуватися з родиною" не залишається простору для серйозних думок про долю країни. І можна їх тисячу раз зневажати, але від цього вони не перестануть бути нашими громадянами. Лякати їх словосполученнями "гетто для дебілів" означає знаходити собі нових опонентів і, ймовірно, віддавати путінській пропаганді нових жертв. Тоді як за свідомість таких людей, навпаки, треба боротися, намагаючись перетворити українську мову на тренд.

І зрозуміло, що тренд не формується за схемою "якщо ти не з нами, ти дебіл". Ми живемо не в радянському суспільств, і в сучасних реаліях інакшість більше нікого особливо не турбує. Тренд формується завдяки позитивному іміджу країни, ширшим перспективам, успішній еліті, яка перейшла на українську. І без зайвого пафосу, нам вже є чим пишатися. У нас є асоціація з ЄС, майже є безвіз, ми швидкими темпами інтегруємося з європейським ком'юніті. Чимало адекватних росіян замислюються над тим, як отримати українське громадянство. І акцент "вчи українську, це модно і по-європейськи" набагато дієвіший, ніж усілякі гетто.

Звісно ж, невід'ємне право користуватися будь-якою мовою в особистому спілкуванні не означає, що можна порушувати права україномовних громадян. Саме українською повинні говорити у сфері обслуговування, офісах українських підприємств. Наприклад, як у Латвії, де за дотриманням мовних прав громадян стежить спеціальний Центр державної мови, а за діловодство і бізнес-комунікації іноземними мовами можуть оштрафувати. І якщо в Україні по всіх усюдах лунатиме українська, громадянам буде банально зручніше таки вивчити мову. Адже до фрази "ми поважаємо ваш вибір, але в наших законах ось так, тому це виключно ваші проблеми" досіпатися набагато важче, ніж до кричущого "усіх незгодних у гетто". Стеження ж за дотриманням мовних норм з боку держави може нівелювати проблему вже за кілька десятиліть.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme