Справа Мартиненка: Що НАБУ інкримінує ворогу Лещенка

Національне антикорупційне бюро України затримало колишнього народного депутата Миколу Мартиненка для вручення підозри

Справа Мартиненка: Що НАБУ інкримінує во…

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на "Ділову столицю".

Для початку необхідно згадати, хто такий Мартиненко і в чому його звинувачують. Закінчивши в 1984 році Харківський авіаційний інститут, Мартиненко пропрацював два роки інженером, а потім "пішов у комсомол": був заступником секретаря і комсоргом заводу, секретарем Київського міськкому ЛКСМУ. Потім почав займатись бізнесом, а згодом - політикою, і був депутатом Верховної Ради шести скликань. Очолював фракцію "Нашої України", а потім "Нашої України - Народної Самооборони". До 2014 року був обраний народним депутатом за списком партії "Народний фронт".

У грудні 2015 року Мартиненко склав депутатські повноваження, обґрунтувавши це тим, що проти нього "розгорнуто потужну дискредитаційну кампанію". Заяву було виголошено після того, як народний депутат від БПП Сергій Лещенко повідомив про отримання ним 22 жовтня офіційного підтвердження від правоохоронних органів Швейцарії про проведення кримінального розслідування стосовно Мартиненка.

Також у грудні 2015 року НАБУ повідомило, що почало розслідувати дві кримінальні провадження щодо Мартиненка.

Першу справу було порушено за фактом закупівлі державним підприємством "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" уранового концентрату у австрійської компанії.

Бюро вважає, що СхідГЗК здійснював закупівлю уранового концентрату у казахстанської НАК "Казатомпром" через австрійську компанію Steuermann, яку пов'язують з Мартиненком. Детективи НАБУ вважають, що в 2014-2015 роках держпідприємство переплатило посереднику близько $17 млн.

Другу справу було порушено за фактом отримання хабарів при закупівлі державним підприємством "Енергоатом" обладнання чеської Škoda.

Skoda JS, яка виробляє обладнання для атомних електростанцій, була під підозрою в дачі хабара Мартиненку в розмірі 30 млн франків. Гроші надходили на рахунок панамської компанії Bradcrest Investment, прихованим власником якої, за даними швейцарських слідчих, був Мартиненко. Згідно з швейцарським кримінальним кодексом Мартиненку загрожує за відмивання грошей п'ять років в'язниці і штраф у мільйон франків.

Мартиненко неодноразово звинувачував НАБУ, Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру і нардепа БПП Сергія Лещенка в розкручуванні політично мотивованих звинувачень проти нього.

Мартиненко також заявляв, що Лещенко почав атаку на нього за замовленням "російської сторони". "Там Лещенко отримує великі гроші. За моєю інформацією, 67 тисяч доларів на місяць", - заявляв Мартиненко, відмовляючись при цьому пояснити, кого має на увазі під "російською стороною".

Через ці заяви Лещенко навіть подавав на Мартиненка в суд.

20 квітня Мартиненко був затриманий детективами НАБУ для вручення підозри. У Бюро пояснили, що колишнього нардепа затримали у справі, в якій фігурує Східний гірничо-збагачувальний комбінат.

За словами адвоката Мартиненка, НАБУ затримала екс-нардепа на строк до 72 годин до вирішення судом питання про обрання запобіжного заходу. За наявними відомостями, суд з цього питання відбудеться вже завтра, 21 квітня. Справу буде розглядати суддя Олександр Бобровник, який раніше відправив під арешт Романа Насірова.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme