"Північнокорейська криза": Чи вдасться світовим лідерам запобігти ядерній війні

Після нетривалої "перерви" корейський півострів знову опинився в епіцентрі уваги провідних світових держав і міжнародних інституцій

"Північнокорейська криза": Чи вдасться с…

Несподіваний поворот американського авіаносця "CarlVinson" в західну частину Тихого океану в напрямку Корейського півострова викликав пильний інтерес громадськості. Все це відбулось на фоні запуску американських ракет у відповідь на застосування Башаром Асадом хімічної зброї проти мирного населення Сирії.

Фактично американський президент Дональд Трамп проявив більшу рішучість у питаннях міжнародної політики, ніж його попередник в Білому домі. Але з іншого боку, сміливі кроки американського президента викликали побоювання, чи не призведе нове загострення "північнокорейської кризи" не лише до чергової фази в протистоянні "Холодна війна 2.0", але й до застосування ядерної зброї. До такого повороту подій, здається, в сучасному світі не готова жодна країна чи політик, окрім лідера КНДР Кім Чен Ина.

Аналіз ситуації

Після зміни в адміністрації президента США новий очільник Держдепу Рекс Тіллерсон заявив, що "так зване стратегічне терпіння щодо КНДР вичерпано" і Вашингтону доведеться посилити тиск на Пхеньян. Цю думку підтвердила постпред США в ООН Ніккі Хейлі, яка в інтерв'ю CNN заявила: формат шестисторонніх переговорів себе не виправдав, і Вашингтон не збирається до нього повертатися.

18 березня голова МЗС КНР Ван І на зустрічі з держсекретарем США Рексом Тіллерсоном заявив, що "Китай виступає за вирішення проблеми шляхом діалогу і переговорів, а також за збереження миру і стабільності на Корейському півострові". Він висловив жаль, що після припинення шестисторонніх переговорів не залишилося засобів для дипломатичних і політичних переговорів.

5 квітня 2017 року КНДР запустила балістичну ракету в бік східного узбережжя Південної Кореї. Вона пролетіла приблизно 60 км. Після цього Вашингтон заявив, що більше не коментуватиме поведінку КНДР. Держсекретар США Рекс Тіллерсон заявив, що вони сказали вже достатньо.

Президент США Дональд Трамп написав в Twitter, що "Північна Корея напрошується на неприємності". Він заявив, що США "готові самі вирішити проблему", якщо Китай відмовиться їм допомогти. Американський президент назвав Північну Корею загрозою та обіцяв"подбати" про ситуацію на півострові, але не уточнив, які можливості розглядаються Білим домом.

9 квітня США відправили до берегів Корейського півострова ударну групу з військових кораблів на чолі з атомним авіаносцем "CarlVinson". На борту авіаносця знаходиться близько семи десятків військових літаків і гвинтокрилів, у тому числі 24 палубних винищувачів-бомбардувальників F/A-18, десять літаків-заправників, десять протичовнових літаків S-3A, шість протичовнових тактичних гвинтокрилів SH-3H, чотири літаки радіоелектронної розвідки EA-6B, чотири літаки дальнього радіолокаційного виявлення E-2.

Разом з авіаносцем до ударної групи входить ракетний крейсер LakeChamplain (CG-57), а також есмінці MichaelMurphy (DDG-112) і Wayne E. Meyer (DDG 108), оснащені системами раннього виявлення "Іджіс" (Aegis).

12 квітня голова МЗС Росії Сергій Лавров після переговорів з Рексом Тіллерсоном заявив наступне: "Є загальне прагнення того, щоб врегулювати цю проблему виключно політичними мирними засобами і домогтися денуклеаризації Корейського півострова через переговори. Є конкретні зусилля, які зараз роблять учасники того, що раніше називалося шестистороннім процесом. Ми і наші китайські колеги маємо деякі ідеї. Нам потрібно об'єднуватися навколо прагнення вирішити цю проблему виключно мирними засобами".

14 квітня телеканал NBC із посиланням на джерело в американській розвідці повідомив, що США готові завдати превентивного удару по Північній Кореї, щоб запобігти черговому випробуванню ядерної зброї Пхеньяном. У північнокорейському Генеральному штабі заявили, що КНДР може атакувати як американські військові бази в Японії та Південній Кореї, так і резиденцію президента в Сеулі. США перекинули два есмінці до берегів Північної Кореї – човни з крилатими ракетами "Томагавк". Американські військові на японському острові Окінава вживають заходів у разі необхідності перехоплення ракет КНДР.

16 квітня Північна Корея здійснила тестовий невдалий запуск ракети на східному узбережжі країни. Про це повідомило південнокорейське агентство Yonhap із посиланням на збройні сили Південної Кореї. Випробування ракети провели в районі міста Сінпхо у провінції Хамген-Намдо. У Білому домі назвали невдалий запуск ракети КНДР "гарною новиною". Джерело в Пентагоні заявило Reuters, що запущена ракета КНДР, найімовірніше, не є балістичною. Типу ракети не назвали. Лідер КНДР Кім Чен Ин заявив, що країна нарощуватиме ударний ядерний потенціал для атак на американські цілі.

18 квітня заступник постійного представника Північної Кореї в ООН Кім Ін-Рен звинуватив США в створенні небезпечних умов. На його думку, через це в будь-який момент може спалахнути термоядерна війна, повідомляє The Guardian.

Кім Ін-Рен описав навчання США і Південної Кореї як найбільш агресивні, а також заявив, що його країна "готова реагувати на будь-який режим війни". У відповідь на це віце-президент США Майк Пенс заявив, що Білий дім буде працювати зі своїми союзниками в азіатсько-тихоокеанському регіоні для мирного розв'язання кризи на Корейському півострові.

Згідно з даними американського аналітичного порталу 38 North, фахівці якого проаналізували свіжі супутникові знімки полігону в повіті Пунгйо-ри на півночі країни, КНДР проводить підготовку до нового ядерного випробування. "На фотографіях помітна підвищена активність в районі командного центру та адміністративних будівель, - наголошується в повідомленні. - Це дозволяє припустити, що Північна Корея продовжує підготовку до нового, шостого за рахунком ядерного випробування".

Фахівці прийшли до висновку, що тунель вже готовий до проведення підземного атомного вибуху, який може бути здійснений в будь-який момент після завантаження в нього ядерного пристрою і відповідної телеметричної апаратури.

Росії запропонували обрати правильну сторону разом з міжнародною коаліцією, очолюваною США. Також Вашингтон звернувся до Москви в рамках співпраці у вирішенні "північнокорейської кризи". Проте російська сторона зайняла деструктивну позицію і в цьому питанні, тільки імітуючи участь у вирішенні "північнокорейської кризи". У відповідь на це США звинуватило РФ у різних злочинах, таких як агресія в Україні, підтримка президента Сирії БашараАсада, а також пред'явили претензії щодо ситуації на Корейському півострові. Очікувано, ці заяви голова зовнішньополітичного відомства країни-агресора Сергій Лавров назвав "безпідставними". За його словами, це непартнерський підхід, і РФ його не приймає. Водночас С. Лавров зазначив, що РФ готова налагодити відносини зі США. Проте Москва буде приймати до уваги виключно заяви ДональдаТрампа, а не його помічників і дипломатів.

Військовий потенціал конфліктуючих сторін

15 квітня у столиці Корейської Народно-Демократичної Республіки пройшов військовий парад на честь 105-річчя з дня народження "вічного президента" КНДР Кім Ір Сена (1912-1994).

На цьому заході демонстративно було показано багато цікавих північнокорейських озброєнь, а деякі з них навіть вперше. Зокрема, на параді в КНДР показали новітній танк "Чонма-216" з копією російського озброєння.

Під час організації військового параду лідер Північної Кореї Кім Чен Ин особисто керував "змаганнями танкістів КНА-2017", на яких власне й були продемонстровані бойові можливості танка "Чонма-216". Про це повідомляє військовий блог "Центру аналізу та стратегій". В ході змагань, схожих на танковий біатлон, важка техніка повинна була подолати 8 ліній перешкод загальною протяжністю в 3,6 кілометри, а також вразити ряд стаціонарних і рухомих мішеней. Переможець визначався за кількістю очок, отриманих за успішне водіння і стрілянину.

У навчаннях змагального типу використовувалися ліцензійні копії радянського танка Т-62 "Чхонмахо" і бойові машини північнокорейського виробництва "Чонма-216" нової моделі, озброєні зенітними і протитанковими ракетами, а також здвоєною кулеметною установкою. Відзначається, що жодна країна в світі не встановлює таку кількість арсеналу на серійні важкі бойові машини даного типу. Всього на вежі "Чхонмахо" встановлено дві пускові установки ПТРК "Bulsae-3", що є копіями російського протитанкового комплексу "Корнет", і дві пускові установки ПЗРК "Hwa'SeongChong".

Окрему уваги треба звернути на північнокорейських бійців спецназ, що взяли участь у військовому параді в Пхеньяні. Так, на озброєнні північнокорейських "командос" були помічені: ПНВ (NVG), копія АК-74 (Type-88) з шнековим підствольним магазином великої ємності (100 патронів); новий камуфляж для спецпідрозділів КНДР.

За інформацією Євгена Козичева та Євгена Федуненка, ще наприкінці 1990-х років КНДР придбала у Пакистану установки для збагачення урану. 12 грудня 2002 року Пхеньян оголосив про відновлення ядерної програми, а 10 січня 2003 року - про новий вихід із ДНЯЗ після відмови США в допомозі по створенню АЕС. І вже 10 лютого 2005 року МЗС КНДР вперше відкрито заявило про наявність в країні ядерної зброї.

9 жовтня 2006 року Пхеньян повідомив про перше успішне випробування атомної бомби в провінції Хамген-Пукто (150 км від кордону з РФ). За даними Міноборони РФ, потужність підземного вибуху склала від п'яти до 15 кілотонн. Нові випробування проводилися в травні 2009, лютому 2013 і вересні 2016 року.

10 грудня 2015 року лідер КНДР Кім ЧенИн заявив про наявність у країни водневої бомби. У січні 2016 року Північна Корея відзвітувала про її випробування, але експерти ставили під сумнів ці заяви.

Паралельно з ядерної розвивалася ракетна програма КНДР. Останні випробування в лютому 2017 р. закінчилися невдало - ракета середньої дальності "Мусудан"впала в Японське море. Ще одне випробування пройшло 6 квітня 2017 року.

Сьогодні на озброєнні армії КНДР знаходяться наступні види ракети:

- "Хвасон-5" (аналог радянської Р-17) - одноступенева рідинна оперативно-тактична балістична ракета. Максимальна дальність - 340 км. Маса бойової частини - 1000 кг;

- "Хвасон-6" - модернізована "Хвасон-5" зі збільшеною дальністю - до 700 км;

- "Нодон" - сімейство балістичних ракет середньої дальності. Максимальна дальність - 1300-1500 км;

- "Мусудан" - балістична ракета середньої дальності. Передбачувана дальність - 2500-4000 км. Останні випробування ракети закінчилися невдало;

- "Тепходон" - сімейство балістичних ракет, здатних доставити "корисний вантаж" на 700-1000 кг на дальність від 4000 до 6500 км. Ракета здатна долетіти до західного узбережжя США.

Чисельність армій Республіки Корея та КНДР порівнянна (625 тис. проти 700 тис. військовослужбовців), проте в резерві у Північній Кореї в півтора рази більше людей. За даними GlobalFirepower, Корейська народна армія має в своєму розпорядженні 4200 танки (в 1,7 рази більше, ніж у Південній Кореї). В основному це - машини Т-55 і Т-62М радянського виробництва, китайські "Тип 59", а також місцеві модифікації радянських танків - "Сонгун-915" і "Чхонмахо".

На озброєнні армії КНДР також більш ніж 940 літаків і гвинтокрилів (в півтора рази менше, ніж у жителів півдня), в основному - застарілі, вироблені в СРСР або КНР винищувачі МіГ-17, МіГ-19, МіГ-21, МіГ-23. Чисельність ВМС КНДР - близько 60 тис. чоловік. На озброєнні - до 70 підводних човнів, а також понад 500 малих кораблів і суден.

У регіоні на декількох базах в Південній Кореї та Японії також зосереджено понад 75 тис. військовослужбовців США. Потенційним союзником Сполучених Штатів може стати Японія. За даними MilitaryBalance, в діючій армії Японії знаходяться 247,2 тис. осіб, з яких 150,9 тис. складають сухопутні війська, 45,3 тис.- військово-морські сили, 47 тис.- повітряні сили.

На озброєнні армії Японії знаходиться 678 танків, 2,9 тис. бойових бронетанкових машин, 556 бойових літаків, 49 гвинтокрилів, три авіаносці, 33 ескадронних міноносців, 19 підводних човнів, 27 кораблів протимінної дії.

Зміна стратегії США

Перший недвозначний сигнал про ймовірне застосування військової сили проти КНДР пролунав від США в середині березня. Держсекретар Рекс Тіллерсон заявив, коли адміністрація Дональда Трампа зазначила про відхід від політики "стратегічної терпимості" часів президентства Барака Обами. Керівництво США допустило можливість превентивних ударів по Пхеньяну, якщо провокації північнокорейського режиму(ракетні й ядерні випробування) будуть тривати.

При цьому розрахунок США був зроблений на посередницьку допомогу Китаю, що вважається єдиною країною, здатною впливати на північнокорейський режим. Але цей політичний крок не виправдався. Судячи з того, що тема Північної Кореї взагалі не була згадана в статтях центральних китайських ЗМІ за підсумками зустрічі Дональда Трампа з головою КНР Сі Цзіньпіном в США 6-7 квітня, ніяких чітких домовленостей Вашингтон і Пекін не досягли. Несподіване висування авіаносця США "CarlVinson" до Корейського півострова замість його запланованого від'їзду до берегів Австралії також стало свідченням відсутності будь-яких зрушень в цьому питанні на переговорах лідерів Китаю і США.

Як повідомляє kommersant.ru, віце-президент США Майкл Пенс, перебуваючи з візитом у Південній Кореї, оголосив, США налаштовані забезпечувати безпеку на Корейському півострові "мирними засобами", але розглядають "всі варіанти".

Білий дім обере стратегію "максимального тиску" на КНДР в надії повернутися до переговорів з ядерного арсеналу Пхеньяна, повідомила газета "Washington Post" з посиланням на власні джерела в адміністрації президента США.

За відомостями співрозмовників видання, адміністрація Дональда Трампа спробує домогтися від північнокорейського керівництва припинення розробок і випробувань ядерних озброєнь. При цьому США наче б то не планують застосовувати військову силу, не дивлячись на повідомлення про можливість нанесення превентивного удару по Північній Кореї. Джерела підкреслюють, що США не ставлять перед собою за мету зміну режиму в КНДР, а прагнуть переговорів. Домагатися цього Вашингтон планує дипломатичними засобами, в тому числі за допомогою санкцій.

"Пріоритет адміністрації - покінчити з загрозою північнокорейського режиму, який володіє ядерними озброєннями. Якщо або коли на Північній частині Корейського півострова зміниться влада, ми приймемо це, але зараз ми сфокусовані на короткостроковій загрозу", - наводить газета слова неназваного співробітника Білого дому.

Інше джерело WP в американській адміністрації підтвердило, що мета Вашингтону - не припинення ядерної програми КНДР, а повна "денуклеаризація" країни. При цьому стратегія Білого дому припускає можливість введення санкцій проти ряду китайських компаній і банків, які можуть надавати підтримку владі Північної Кореї.

Пентагон офіційно розпочав процедуру оцінки ядерного потенціалу США. Про це повідомляє The Hill з посиланням на заяву відомства.

Звіт про стан ядерних сил країни буде представлений президенту Дональду Трампу до кінця року. Американський президент розпорядився провести ревізію ядерного арсеналу країни на початку січня. В указі Д. Трампа йшлося про необхідністьнаявності у США "сучасної, сильної, гнучкої, стійкої, готової та пристосованої до стримування загроз XXI століття" зброї. Останній раз подібна ревізія проводилася в 2010 році.

Раніше керівник Стратегічного командування Джон Хайт заявив на слуханнях у Сенаті, що під час цієї процедури будуть оцінені загрози з боку Росії, Китаю, Північної Кореї та Ірану, а також розроблені плани з модернізації "ядерної тріади" США — стратегічної авіації, міжконтинентальних балістичних ракет і атомних підводних ракетоносців.

Реакція Китаю

Радник з національної безпеки США Герберт Раймонд Макмастер заявив, що на сьогодні вже існує міжнародний консенсус, в тому числі і з Китаєм, про те, що подальші ракетні випробування Північної Кореї не можна терпіти. Як сказав МакМастер, перебуваючи в столиці Афганістану Кабулі, останнє таке випробування стало елементом провокаційної, дестабілізуючої і загрозливої поведінки Пхеньяна, і президент США Дональд Трамп не дозволить Північній Кореї ставити Сполучені Штати або їх регіональних союзників під загрозу. Тому, сказав він, завдяки досягнутому консенсусу настав час піти на всі можливі кроки, крім військових, в спробі вирішити цю проблему мирним шляхом. За словами Макмастера, Вашингтон зараз працює разом зі своїми союзниками в регіоні, в тому числі і з керівництвом Китаю, над цілою низкою можливих відповідей, і ними розглядаються всі можливості. У Китаї цю заяву не коментували.

Американський президент Дональд Трамп заявив, що Пекін, який є головним торговим партнером Пхеньяна, не бажає посилювати тиск на Північну Корею, і тому США можуть взятися за це питання самостійно.

12 квітня Китай заявив про те, що введе санкції відносно КНДР у разі проведення нею чергового ядерного випробування. Як повідомляє газета ChosunIlbo, про це повідомив спецпредставник уряду КНР у справах Корейського півострова У Давей, який знаходився в Республіці Корея з візитом.

"Як заходи впливу розглядається припинення поставок ПММ і ряду інших товарів, а також депортація громадян Китаю, що працюють у КНДР", - наводить газета слова дипломата.

Також 12 квітня з'явилася інформація про те, що Пекін направляє до кордону КНДР війська чисельністю 150 тисяч чоловік, про що повідомив південнокорейський портал Chosun. За даними ресурсу, "стурбованість Китаю викликана недавнім ударом Сполучених Штатів крилатими ракетами по Сирії та появою нового витка напруженості у відносинах Вашингтону і Пхеньяну після чергового випробування КНДР балістичної ракети".

Повідомляється, що 150 тисяч чоловік особового складу китайської армії висунулися до кордону з КНДР нібито "виключно з гуманітарною місією". Пекін не виключає велику кількість біженців після можливого попереджувального удару Сполучених Штатів, перекидаючи групу військовослужбовців на випадок непередбачених обставин, Передбачається, що китайські війська розташуються уздовж річки Ялу, по якій проходить кордон між двома державами. Для надання першої допомоги біженцям до кордону будуть також перекинуті медичні підрозділи та польові госпіталі.

Коментар

Останнім часом спостерігається ескалація напруженості навколо корейського півострова. Протягом декількох тижнів ситуація залишається вкрай напруженою. До авіаносця"CarlVinson"в супроводі ударної групи кораблів, що раніше знаходилися в прямій близькості від корейських берегів, найближчим часом приєднаються ще дві авіаносні групи, яківходять до складусил прикриття.

Вашингтон може завдати превентивного удару по КНДР, щоб запобігти ядерні випробування. Північна Корея у відповідь пригрозила атакувати американські військові бази і резиденцію президента в Сеулі.

Проблема полягає в тому, що Пхеньян не збирається відмовлятися від своєї ядерної програми, не зважаючи на тиск не лише США, але й Китаю. З іншого боку, розробка ядерної зброї потенційно може використовуватись з метою налякати США, Японію та Південну Корею. Ця тактика північнокорейського режиму може бути спрямована скоріше на створення атмосфери страху, ніж для практичного застосування ядерної зброї. З іншого боку, поступки США та їх союзникам в регіоні можуть продемонструвати слабкість молодого північнокорейського диктатора в його оточенні та перед громадянами КНДР, що в умовах тоталітарних режимів може призвести навіть до палацового перевороту. Кім Чен Ин, незважаючи на жахливий диктаторський режим, що був встановлений ним за кілька років після смерті свого батька - Кін Чен Іра, все ж таки може бути усунений від влади в разі допущення хоча б незначної помилки на політичній арені. В разі поступок США та Китаю в керівництві армії, у спецслужбах та навіть в політичній еліті КНДР можуть виникнути передумови для усунення від влади "слабкого очільника" держави та зміни його на більш гнучку та послідовну фігуру з родини Кімів. І хоча під контролем Кім Чен Ина знаходяться сумнозвісні "35-та кімната", Міністерство громадської безпеки та Міністерство державної безпеки, в керівних колах КНДР, в разі зовнішньополітичної поразки країни, дійсно можуть виникнути передумови для заколоту. Саме тому північнокорейський диктатор грає в страшилки про "перетворення в пил американського флоту і баз", незважаючи на черговий провал ракетних випробувань. В цьому контексті також слід додати гучну заяву керівництва КНДР про готовність до війни з США всіма доступними військовими засобами.

Насправді світ давно звик до такого роду висловлювань Пхеньяна, однак на цей раз заяви звучать на тлі безпрецедентного військового тиску Вашингтону на Північну Корею. І після несподіваних ракетних атак по Сирії та Афганістану виключати військовий удар ще й по КНДР з боку США, які висунули до Корейського півострова авіаносну групу, вже ніхто не може.

В цьому контексті важливу роль також відіграють інші міжнародно-політичні гравці в азіатсько-тихоокеанському регіоні. В разі, якщо Китай не змусить КНДР згорнути свою ракетно-ядерну програму, США погрожують атакувати Північну Корею. Але цей крок Пентагону фактично змусив хвилюватися не тільки Пекін, але й Японіюі Південну Корею. Сеул та Токіо стурбовані тим, що відповідні військові дії з боку Північної Кореї можуть безпосередньо вдарити по них. Японський уряд, враховуючи всі ризики, висловив намір забезпечити без'ядерний статус Корейського півострова дипломатичними заходами без військового вирішення проблем.

В разі відсутності поступок з боку КНДР, оптимальним рішенням для США у процесі протистоянні з північнокорейським диктатором також може стати розміщення ядерної зброї в Південній Кореї. З певною вірогідністю,такий крок може докорінно змінити логіку ядерної проблеми Корейського півострова. Фактично питанняденуклеаризації півострова відійде від порядку денного, а володіння КНДР ядерною зброєю стане можливим для легалізації. Звичайно, Китай і Росія спробують здійснити максимальний опір цій ініціативі.

Джерелом загрози фактично же виступає на лише сам процес нарощування ядерного військового потенціалу тоталітарним режимом КНДР, але й невірний процес оцінювання реальної обстановки в світі та регіоні. І саме ця проблема, коріння якої веде до ідеологічної конструкції всього північнокорейського режиму, може викликати великі проблеми в майбутньому. Якщо Кім Чен Ин дійсно вирішить провести нове ядерне випробування, від Пекіна до Вашингтону, з великою вірогідністю, негайно піде безпрецедентна реакція аж до серйозної переломної події. Але Пхеньян, ставши заручником тоталітаризму, не спішить мислити раціонально і розсудливо.

Російська сторона в "північнокорейській кризі" зайняла позицію уникнення рішучих кроків та критикує США за наче б то "порушення міжнародного права", наголошуючи на вирішенні конфлікту шляхом міжнародних дипломатичних переговорів. Москва намагається не допустити зміни балансу сил в регіоні на користь США та їх союзників. Заяви ж Кремля про те, щоб КНДР не робила необдуманих ядерних авантюр, фактично не здатні вплинути на стримування військової агресії Пхеньяну. Позиція Росії також полягає в тому, що головною метою "північнокорейської кризи" наче б то є тиск не на Пхеньян, а не Пекін.

Паралельно Японія буде намагатися приєднатися до позиції США по КНДР в плані здійснення тиску на Китай в контексті стримування агресивної політики Пхеньяну. Токіо почав активно задіяти японські бойові кораблі, а також сприяє подальшому розгортанню баз ВПС США на території Японії. Ці процеси викликають засторогу з боку КНР та РФ.

Керівництво США дало зрозуміти, що в разі проведення КНДР нових ядерних випробувань, Білий дім, демонструючи "рішучі дії" в Сирії та Афганістані, може нанести удар і по території Північної Кореї. Враховуючи політичні амбіції Кім ЧенИна та необхідність постійної демонстрації сили для внутрішньої аудиторії, Пхеньян все ж таки може наважитись на проведення нових ядерних випробувань. В цьому випадку розрахунок буде зроблений на те, щоб поставити США перед вибором – бомбардування території КНДР або продемонструвати слабкість в разі відмови від цієї ініціативи.

З огляду на аналіз військово-політичної ситуації в азіатсько-тихоокеанському регіоні, на сьогодні фактично є кілька варіантів вирішення "північнокорейської кризи": або Пекін посилить тиск на Пхеньян (денуклеаризація півострову), або США будуть вимушені вжити більш жорсткі заходи: аж до нанесення превентивного удару. Це лише питання часу.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme