Коновалюк запропонував вирішувати на референдумі долю держпідприємств

Винести питання про заборону приватизації та продажу стратегічних промислових підприємств на всеукраїнський референдум пропонує економіст, лідер ВО "Нова Україна" Валерій Коновалюк

Про це він написав у своїй колонці на "Апостроф".

За словами Коновалюка, політики не вперше порушують питання всеукраїнського референдуму.

"Мета цього разу – заблокувати продаж землі. Але цього не достатньо. Слід вести мову про заборону приватизації та продажу стратегічних великих промислових підприємств", – зазначив Коновалюк.

На його думку, продаж трьох великих держкомпаній, які Кабмін планує приватизувати на вимогу МВФ, не в інтересах українців.

"Ці підприємства є джерелом надходження валюти, а отже їхня робота впливає на стабільність фінансової системи України. Наприклад, Одеський припортовий завод – кінцева точка аміакопроводу Тольятті-Горлівка-Одеса, і 90% аміачної продукції заводу йде на експорт. Втрата валютних надходжень загрожує інфляційними ризиками", - зазначив Коновалюк.

Економіст впевнений, що новий власник буде зацікавлений у скороченні операційних та інших витрат, а тому оптимізація буде направлена в тому числі і на скорочення персоналу підприємств.

Але головне, на думку Коновалюка, Україна знаходиться у стані війни, тому купити держпідприємства захочуть не довгостроковий інвестор, а спекулятивний капітал.

"Я вважаю, що референдум має дізнатися думку народу про майбутнє всієї його власності, а не тільки земельних ресурсів. Люди повинні спільно вирішити, яким шляхом та на яких засадах розвивати економіку і країну. Продавати держвласність, коли вітчизняна економіка знаходиться на дні – це політичний та економічний злочин проти держави і українського народу", – підсумував Коновалюк.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme