"Аналітичний центр Кремля" розробляв план втручання у вибори США, - ЗМІ

План втручання Росії у вибори президента США-2016 розробив російський Інститут стратегічних досліджень

Про це пише Reuters, посилаючись на чотирьох колишніх чиновників адміністрації США, передає Depo.ua.

Співрозмовники агентства говорять про два конфіденційних документи.

Перший, розроблений у червні 2016 року, поширювався серед вищих чиновників як стратегічний проект. У ньому містилася рекомендація Кремлю розпочати пропагандистську кампанію у соцмережах за підтримки державних ЗМІ, в тому числі Russia Today і агентства Sputnik, для формування більш лояльного ставлення до Росії, ніж це було прийнято в адміністрації екс-президента США Барака Обами. Цей план нібито продовжував стратегію Кремля, намічену у березні 2016 року зі створення позитивного образу кандидата-республіканця Дональда Трампа.

Другий документ, нібито виданий інститутом вже у жовтні 2016 р., передрікав перемогу кандидатові від демократів Хілларі Клінтон і містив пропозиції щодо переходу від пропаганди до підривної діяльності. Пропонувалося розіграти тему шахрайства і кібератак на виборах і, як наслідок, підірвати довіру до інституту виборів та знизити легітимність як самої системи, так і перемогу Клінтон. Цієї версії дотримуються сім колишніх і нинішніх американських чиновників.

Співрозмовники видання наголошують на секретності документа, але не розкривають, яким чином отримали доступ до нього. Представники розвідслужб тему не коментують.

"У Путіна весь час була ця мета, і він попросив інститут скласти йому дорожню карту", – стверджує одно з джерел, колишній високопоставлений чиновник розвідки США.

П'ять співрозмовників агентства описують інститут РІСД як внутрішній аналітичний центр Кремля, який розробляє рекомендації із зовнішньої політики.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme