Журналіст розкрив схему Королевської з вивезення металу з України на Росію через "Л-ДНР"

Журналісту Денису Казанському вдалося розкопати всі подробиці корупційної схеми нардепа Наталії Королевської з незаконного вивезення брухту кольорових металів з України в Росію через ОРДЛО

Журналіст розкрив схему Королевської з в…

На своїй сторінці у Facebook Казанський написав, що на початку березня йому в руки потрапили документи, які свідчать про те, що Королевська веде незаконний бізнес в ОРДЛО.

"Кілька народних депутатів два роки писали запити в усі правоохоронні органи, але все було марно. Королевська вивозила лом кольорових металів на окуповану територію, уникаючи податків. Було ясно. що хтось кришує її схему, бо не діяли навіть скарги нардепа з "Блоку Петра Порошенко" Юрія Солов'я", - зазначив Казанський.

Він розповів, що після виходу першої статті до нього звернулася Тетяна Волчкова - мати менеджера компанії Королевської "Укрспецмет", який загинув при загадкових обставинах в серпні 2016 року.

"Жінка попросила допомоги в розслідуванні обставин загибелі її сина - Євгена Волчкова. За її словами, звернення до поліції і прокуратури не дають ніяких результатів, а сама Королевська відмовилася йти на контакт і виплачувати родині загиблого компенсацію.
Історія була дуже каламутна. У серпні 2016 року Євген Волчков відправляв зі станції Дарниця вагони з металобрухтом, і отримав сильний удар струмом. Залишився живий, але опіки були дуже сильні. Хлопця можна було врятувати, якби вдалося відправити його на лікування за кордон, але це було дуже дорого. А Королевська допомагати грошима відмовилася. В результаті Волчков помер в муках, так і не отримавши належного лікування в Україні", - написав Казанський.

Він зазначив, що замість того, щоб допомогти своєму робітнику, Королевська звільнила його заднім числом, не повернула його матері трудову книжку і взагалі відмовляється визнавати, що загиблий був її співробітником. У поліції справа зависла і не розслідується.

"Через таке скотиняче ставлення мати Волчкова змушена була звернутися в пресу. Вона передала мені матеріали кримінальної справи, довідки з роботи, і інші документи загиблого. Але головне навіть не це. У цих документах був листок з блокнота з адресою та паролем електронної пошти загиблого менеджера. Я увійшов в його мейл, і ось там-то і виявилися документи, повністю розкривають нам корупційну схему Королевської, яка за підробленими печатками фіктивних фірм або фірм зареєстрованих в ЛНР вивозить з ОРДЛО в Росію сплави кольорових металів і далі відправляє їх до Європи на експорт", - написав Казанський.

Він зазначив, що якби Королевська повела себе по людськи і допомогла б своїй людині, ці документи швидше за все ніколи не потрапили б до рук журналістів.

"У мене є дуже великий обсяг документів, опублікував я лише деяку частину для ілюстрації схеми. Решту збираюся віднести до НАБУ і СБУ. Це готове кримінальну справу на Королевську і її чоловіка Юрія Солода. Обидва, нагадаю, є народними депутатами від Опозиційного блоку", - написав Казанський.

Його розслідування опублікованоу виданні "Четверта влада".

В ньому зазначено, що перероблюючі метал компанії сім'ї Наталії Королевської та Солода (також народний депутат від Опозиційного блоку) задовго до війни експортували продукцію до Європи. Але після початку бойових дій і втратою Україною контролю над частиною Луганської та Донецької областей схеми довелося ускладнити.

Це - контракт на поставку вогнетривкого бетону між двома компаніями - Aldeco trading (офшор з Cейшельскіх островів) і німецькою компанією Calderys.

У реєстрі юросіб ПАР інформація про Аldeco є, директором компанії дійсно є Veronique Claure Savy - фігурант витоку офшорних документів Panama Papers.

За даними Казанського, Вероніка Клер Сави - це типовий офшорний директор, тільки в файлах реєстратора Mossak Fonseca на неї оформлено три десятка компаній на Сейшелах і BVI, які в 100% випадків використовуються для ухилення від податків і приховування реальних власників.

"Однак, встановити зв'язок офшору з Королевської все одно не складає труднощів. Ось витяг з естонського банку Aripank. Платником за контрактом є Aldeco. У виписці вказано, що бенефіціар - EMP Technologies, а підтвердженим представником платника є Ольга Елькіна - людина Наталії Королевської", - зазначається у розслідуванні.

Ольга Геннадіївна Елькіна - помічник народного депутата України Наталії Королевської на платній основі - це дані офіційного сайту Верховної Ради України.

У 2012 році вона була включена в передвиборний список партії Королевської "Україна - вперед".

В її декларації на сайті ЦВК вказано, що на той момент вона теж була помічником Королевської.

Схема контрабанди

У липні 2016 року таке собі ТОВ "ЮНІС" за дорученням Аldeco через митницю в Новошахтинську Російської федерації відвантажила на адресу Словацької компанії SteelInvest 20 тонн мідних злитків. На міжнародних митні накладні варто підозріла друк ТОВ "ЮНІС" і вказано код компанії (на печатці також написано "Товариство з обмеженою відповідальністю" і "Червоний Промінь"), але юрособи з таким кодом в реєстрі українських компаній немає.

Дивно також, що печатка виготовлена ​​російською мовою, в Україні це вже давно не практикується. Вона або дуже стара, або підроблена, або зроблена за законами "ЛНР".

У реєстрі українських юрдіц є ТОВ "ЮНІС" з адресою реєстрації в Красному Лучі, але з іншим іденкодом. Адреса реєстрації - вул. Ключова, 1Д.

В промзоні Красного Луча (вул. Ключова, 1В) зареєстрована компанія "ГЗФ Алмазна", яка і вивозить металобрухт вагонними нормами для "Укрспецмет" Королевської з Києва в "ЛНР". "При цьому "Юніс" діє за дорученням компанії, бенефіціаром якої є помічник Королевської Елькіна. І це не збіг. ТОВ "ЮНІС" бере участь в оформленні митних документів в Ростовській області РФ не тільки в інтересах офшору з Сейшельських островів", - йдеться у розслідуванні Казанського.

Це - транзитна транспортна декларація, вона датована травнем 2016 року. За дорученням Chapterseven limited той же ТОВ "ЮНІС" відвантажує на той же SteelInvest в Словаччину 20 тонн латунних злитків. Країна відправлення - Україна, вантаж прибуває на митницю на автомобілях з номерами ВВ (Луганська область). В іншої аналогічної декларації фігурує 20 тонн мідних злитків.

"Chapterseven limited - це компанія, яка зареєстрована в Лондоні, її директор - Diederick Petrus NAUDE, фігурант архівів Panama Papers. Це "офшорний брат" Вероніки Клер Сави", - зазначає Казанський.

Chapterseven limited контролює також Наталя Королевська (або її чоловік Юрій Солод, що картину принципово не змінює).

Це - інвойс від 29.04.2014 року за контрактом КС-31 на ім'я "Української металургійної компанії Солур", яка зареєстрована в офісі Королівської на Демьохіна, 18а в Луганську. Другою стороною є компанія Kind & Co.

Це такий же точно інвойс. Збігається все - дата, номер контракту, реквізити вантажу (вага, USN, Drawing No). Кожен з цих документів складається з трьох сторінок, і їх зміст ідентичний.

Різниця в тому, що другий інвойс оформлений на Chapterseven.

"Виходячи з цього можемо зробити висновок, що "ЮНІС" фактично виступає від імені Aldeco помічниці Королівської і Chapterseven (насправді - "Української алюмінієвої компанії Солур") Юрія Солода. "ЮНІС" не перереєструвалося на підконтрольній Україні території і, відповідно, не веде законній діяльності, крім того, на одній з транспортних документів явно підроблена (або дуже стара) печатка. Відсутність перереєстрації також свідчить про те, що у компанії немає активних банківських рахунків в Україні. Це фейк, а не компанія", - йдеться у розслідування.

Казанський зазначає, що при цьому такі печатки визнаються російською митницею як достовірні.

На ще двох аналогічних митних накладних стоїть печатка "МС-Груп". У Луганську була така компанія, засновником її був громадянин РФ, прописаний в російському Донецьку. В одній з декларацій зазначено, що вантаж - 20 тонн мідних злитків.

"МС-груп" ліквідована в 2013 році, це легко перевіряється на сайті Мін'юсту за кодом ЕДПРОУ 31326422.

"Фактично, використання цієї печатки також є незаконним, тому що у компанії не може бути рахунків і легальної діяльності. Ці компанії використовуються виключно для оформлення документів для російської митниці, і українські правоохоронні органи не мають до них ніякого доступу, ані фізичного, ані юридичного - немає ані офісів, ані банківських рахунків, ані директорів. Це повне підроблення документів для контрабанди", - пише Казанський.

"Схема контрабанди виглядає так. ПП "Ресурсінвест-1" приймає металобрухт в Києві (в більшості випадків ці операції проводяться за готівку). "ГЗФ Алмазна" в інтересах "Укрспецмет" вивозить металобрухт з України, а потім переоформляє документи, ймовірно, на офшори або "ЮНІС", і вивозить в Росію (як саме це організовано в ЛНР - не має значення, так як все, що там відбувається, є незаконним для української юрисдикції), і за допомогою компанії "ЮНІС" і ліквідованої "МС-Груп", а також офшорних компаній вивозить це все через Росію в Європу", - йдеться у матеріалі.

Покупцем продукції за всіма накладними є словацька Steelinvest - постачальник алюмінію, цинку, нікелю, олова, міді, залізного брухту і феросплавів на європейські та азіатські ринки.

Всі новини Донбасу сьогодні читайте на Depo.Донбас

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme