Які проекти реалізують об'єднані тергромади на Львівщині

У Львівській області уклали перший договір про співробітництво громад

Нещодавно в селі Деревні Жовківського району відбулося підписання договору про співробітництво територіальних громад. Учасниками домовленості стали чотири територіальних громади у Жовківському районі: Деревнянська, Кулявська, Любельська і Туринківська. В межах договору громади передбачають спільно реалізувати проект із ремонту доріг між селами.

Впродовж 2017-2019 років громади планують провести капітальний ремонт автомобільних доріг місцевого значення Любеля-Туринка та Двірці-Туринка загальною протяжністю майже 9 км. Основним способом залучення коштів для реалізації цього проекту визначеного договором є участь у конкурсах. Найперше це конкурс проектів на фінансування з державного фонду регіонального розвитку, а також інші державні та недержавні програми, які підтримують такі великі інфраструктурні об'єкти. Для реалізації такої ініціативи громади залучилися підтримкою Жовківської районної державної адміністрації. Громади передбачають щорічно виділяти для співфінансування проекту не менше як 200 тис. грн. кожна. Також немалу фінансову підтримку проекту гарантують і представники районної влади.

Процедуру укладення договору було розпочато ще літом 2016 року і тільки тепер, після узгодження всіх нюансів вдалося завершити. Важливо, що ініціаторами цього процесу виступали саме депутати та громадські активісти села Деревні. Юридичний супровід та підтримку цього процесу надавала громадська організація "Центр громадської адвокатури".

"З часу прийняття профільного Закону України, а це майже три роки, у Львівській області не було укладено жодного такого договору. Якщо в інших областях це успішно використовують, створюють спільні комунальні підприємства, реалізовують проекти, то в нас це питання відійшло на другий план. Зараз це питання поступається питанню формування громад, хоча вони в комплексі націлені на успішне реформування місцевого самоврядування та децентралізації, адже дають змогу об'єднувати зусилля та економити ресурси для громад при виконанні різних завдань місцевого самоврядування. Сподіваємося, що цей договір покладе хороший початок для подальшого використання такої практики" - зазначив координатор проектів ГО "Центр громадської адвокатури" та житель села Деревні Богдан Зелений.

Співробітництво громад є одним із прогресивних механізмів територіального розвитку, який впроваджений в Україні із 2014 року відповідним Законом України "Про співробітництво територіальних громад". Цей механізм дає можливість об'єднувати ресурси громад на договірних засадах для досягнення спільних цілей та вирішення спільних проблем. Загалом, крім реалізації спільних проектів закон передбачає ще чотири інших форми співробітництва. Серед них, це делегування повноважень одному із суб'єктів співробітництва; спільного фінансування комунальних підприємств установ, організацій; створення таких спільних комунальних підприємств, установ, організацій, а також утворення спільних органів управління.

На Львівщині будуть вибори.

Всі актуальні та свіжі новини Львова читайте на Depo.Львів

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme