UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Весна з привітом: Як українці потерпали і сміялися з "кліматичної зброї Путіна"

Квітневий сніг порадував школярів, додав турбот рятівникам та страховим компаніям, змусив вибити килими та від душі наліпити баб

Олекса Шкатов
Заступник головного редактора по роботі з регіонами - керівник регіональних редакцій
Весна з привітом: Як українці потерпали…

Примхи весняної погоди неабияк здивували українців і додали в їхнє життя драйву. Останньому, прямо скажемо, мало хто зрадів, адже більшість людей вже сховали зимові речі на антресолі, "перевзули" автівки на літню гуму і взагалі ставилися до нинішнього похолодання як до тимчасової незручності, мовляв, ще день-два – і літо. У погоди на людські очікування виявилися свої плани, тож цьогорічний квітень сьогодні різко став "п'ятим місяцем зими".

Захід і Центр: Сакури в снігу дісталися чехам. Поки що

Сніг наступає на Україну з двох напрямків – і з заходу, і зі сходу. Західні регіони поки що обійшлися легким переляком: добряче присипало лише Карпати, що і не дивно. Українське Закарпаття обмежилося закликами до водіїв бути обережними та попередженнями про лавинну небезпеку в горах (останнє стосується і Прикарпаття), а от чеську частину регіону забілило помітно. Місцями вийшло навіть гарно – все ж таки, не часто побачиш сакури у снігу. Навіть радує, що ці дерева мають гарний цвіт, але не плодоносять. Бо було б, як з вишнями і абрикосою – вимерзли б з усіма сумними для врожаю наслідками.

Чим ближче до центру, тим менше снігу – в столиці, наприклад, зимно, проте поки що обійшлося без снігу на голову. А от чим далі на Схід, тим біліше. Полтавщину вже трохи присипало, причому більше наробив не сам сніг, а складні погодні умови: повиривало дерева, купа населених пунктів лишилася без електропостачання. А от у Харківській, Запорізькій і Дніпровській областях стихія розгулялася добряче і стала головною темою дня.

Харків: Закрите небо та бунт в Зоопарку

Враховуючи, що холод у цю частину України прийшов з Росії, негоду вже прозвали "кліматичною зброєю Путіна". У Харкові, наприклад, сніг ускладнив рух транспорту не лише на землі, але й на небі: аеропорт через складні погодні умови був вимушений скасувати кілька рейсів. Повалені дерева розтрощили припарковані у дворах автомобілі.

Виникли проблеми з електропостачанням в області та в самому Харкові, де без світла лишилися шість дитсадків, дві школи, 40 багатоквартирних будинків та понад тисячу приватних будинків.

Звірі у Зоопарку відмовилися виходити на прогулянку. Причому не лише слони, яких не складно зрозуміти, але й куди більш звичні до холоду ведмеді – вони принюхувалися, топталися і не розуміли, чи впадати назад у сплячку, чи це просто жарт такий. Лебеді та інші водоплавні птахи також висловили свій протест і відмовилися заходити у воду. Мовляв, хай там моржі купаються, вони загартовані.

Тим часом підступні синоптики попереджають, що рано сподіватися на краще: попереду морози під -7 С. Щоправда, на грунті і вночі. А вдень стовпчик термометра, все ж таки, забиратиметься вище нуля, хоча й не так високо, як би хотілось.

Дніпро: Вісники весни прилетіли в зиму

Дніпро почало "накривати" ще напередодні: днем раніше місто і залило дощем, і присипало снігом. Втім, час показав, що це була лише прелюдія.

Сьогодні у Дніпрі вирувало вже "по-дорослому". Буран валив дерева і стовпи, кількість пошкоджених автівок пішла на десятки. Місто закрили для вантажного транспорту, учнів і студентів відправили на несподівані канікули.

Зовсім вже несподівано з неба разом зі снігом посипалися серпокрильці – ці вісники весни дещо "не вгадали" з прилітом з теплих країв і потрапили якраз в негоду. "На вулиці лежить сніг під 40 см, а мені принесли чорного серпокрильця Apus apus. Впав до співробітника нашого університету прямо на балкон. От тепер відгодовуй його до понеділка, бо раніше погода не виправиться. Радію тільки від того, що птах абсолютно цілий, пролетів в мене півкабінету, правда худий і трясеться. Явно недостатньо енергії", - написав у "Фейсбуці" доцент Дніпровського національного університету Олександр Пономаренко.

Доля цих птахів, що все літо зграями носяться між міськими багатоповерхівками, викликає занепокоєння. Бо, по-перше, холодно. По-друге, нема комах – основи харчування цих пернатих. І хоча вони можуть пару днів обійтися без їжі, впавши в такий собі анабіозний стан – режим пониженого споживання енергії, але тепло, а разом з ним і мухи з комариками, невідомо коли прийде.

Втім, не обійшлося і без позитиву. Хтось, наприклад, користуючись нагодою, взявся вибивати килими. Крім того, дніпряни впали в дитинство і влаштували своєрідне змагання на найоригінальнішу снігову бабу. Деякі вдалися більш ніж переконливими.

Запоріжжя: Суворий Азов та тюльпани з льодом

Непереливки було у Запоріжжю: там також падали дерева, трощилися автівки, гасло світло, навіть дах в дитячій лікарні потік – і все через сніг. В Бердянську обійшлося без снігу, але про свій характер заявило "дитяче" Азовське море, зруйнувавши штормом захисні буни і влаштувавши безлад на місцевих пляжах.

Запоріжці на негоду відреагували сплеском народної творчості, змагаючись в мережах, хто кого пережартує. А ще вволю намилувалися на квіти у сніговому вбранні, які, звісно ж, шкода, але чого стихія не зробить заради мистецтва.

Втім, рятувальники просять містян не розслаблятися. Кажуть, все лише починається. Попереду ж – посилення вітру, ще більші опади та інші "прикраси" атаки з Арктики. Громадян просять дотримуватися елементарних правил безпеки: не ходити попід розлогими деревами, триматися подалі від рекламних щитів та ліній електропередач, не сідати за руль без зайвої потреби. І взагалі не виходити на вулицю під час негоди і милуватися примхами погоди з вікна. Так надійніше.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme