Вчені дізналися, що спорт заразний

Американські дослідники довели, що спорт є дуже заразним, бо люди самі змушують одне одного займатись фізкультурою

Вчені дізналися, що спорт заразний…

Дослідження було опубліковане на сайті Nature, передає Depo.ua.

Сінан Арал і Крістос Ніколаідес із MIT Sloan школи менеджменту вирішили дослідити, наскільки заняття спортом пов'язані з прикладом фізичної активності інших людей. Для цього вони проаналізували анонімні дані фітнес-трекерів від більш ніж мільйона користувачів, які ті завантажили на один із сайтів для любителів здорового способу життя. Вчені врахували тривалість, відстань і середню швидкість пробіжок всіх цих людей протягом більш ніж п'яти останніх років.

Крім того, науковці порівняли ці дані з архівними показниками метеорологічної ситуації на території, де люди займались спортом. Аналіз цілком передбачувано показав, що є пряма залежність між пробіжками і погодою: коли на вулиці не було дощу чи снігу, люди займались спортом більше. Однак крім цього виявилось, що це також відчутно впливало на їх друзів, які жили в абсолютно інших містах, де ніяких поліпшень погоди в цей час не спостерігалося. Тобто люди бачили, що інші займаються спортом – і теж починали це робити.

При цьому найбільш "заразним" був спорт тих людей, які зазвичай не надто активно практикують фізкультуру. Коли вони починали бігати, то це одразу позитивно впливало на їх друзів, які теж зривалися з місця. За даними дослідження, у чоловіків схильність підпадати під цю спортивну епідемію виражена сильніше, ніж у жінок, і вони легше піддаються впливу саме чоловіків. Жінки лише помірно стимулюються до занять друзями жіночої статі, і практично ніяк – чоловічого.

На думку вчених, щоб привчити людей до спортивного способу життя, треба, по-перше, створити необхідну інфраструктуру, а по-друге, допомагати їм встановлювати соціальні взаємини. Тоді спорт сам почне "заражати" всіх навколо, і люди нікуди не подінуться від фізкультури.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme