Україна в Гаазі буде доводити знищення Росією малазійського "Боїнга", – Зеркаль

Україна в Міжнародному суді ООН сфокусується на доведенні конкретних злочинів Росії, таких як збиття малазійського "Боїнга-777" на Донбасі улітку 2014 року

Про це заявила заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль, передає Depo.ua.

"Коли ми готували цю справу ми виходили з того, що треба довести попередню юрисдикцію. Суд вирішив, що йому не достатньо доказів щодо порушення конвенції, але визнав, що це його юрисдикція. Тому зараз ми будемо фокусуватися на доведенні провини і намірів щодо збиття літака рейсу MH17. І якщо ми розглянемо окремі думки, то там є незгода з позицією більшості суддів, наприклад щодо "Боїнга".

Вона додала, що визнання Міжнародним судом ООН своєї юрисдикції за звинуваченнями Росії у тероризмі є перемогою України.

Нагадаємо, що зараз 19 квітня Міжнародний суд ООН в Гаазі оголосив перше рішення у процесі, розпочатому за скаргою України проти Росії.

Суд постановив, щоб Росія утрималася від можливих проявів расової дискримінації кримських татар і етнічних українців у Криму. А от докази про причетність Росії до фінансування тероризму визнав недостатніми.

У січні Міжнародний суд ООН оприлюднив заяву, в якій Україна звинувачує Росію у системному фінансуванні терористичної діяльності, а також просить визнати державу-агресора відповідальною у порушенні конвенцій ООН.

Суд у Гаазі провів громадські слухання за позовом України проти Російської Федерації з 6 по 9 березня. Спочатку суд розглядав клопотання України про заборону Росії чинити злочини на Донбасі та в Криму.

Україна звинуватила Росію в тероризмі та актах расової дискримінації.

Міністр юстиції України Павло Петренко прогнозує, що цей суд може затягнутися на 5-7 років.

19 квітня суд ухвалив перші рішення з цієї справи: зокрема, визначив, що Україна не надала доказів, які показують, що Росієя порушила Конвенцію з боротьби з фінансуванням тероризму.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme