Суд в Гаазі хоче перевірити, чи Україна ініціювала переговори з Росією щодо Криму

Міжнародний суд ООН у Гаазі хоче визначити, чи Україна справді хотіла провести переговори з Росією щодо порушення прав людини в анексованому Криму

Про це заявив голова суду Ронні Абрахам під час оголошення проміжного рішення у справі "Україна проти Росії", повідомляє Depo.ua.

"Існують певні розбіжності між сторонами відностно трактування та застосування конвенції "Про ліквідацію всіх форм расової дискримінації". Також суд вважає, що Конвенція про боротьбу з фінансуванням тероризму та Конвенція про ліквідацію всіх форм расової дискримінації створюють умови, які можна використати в суді. відповідоно до п.1 ст.24 Конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму непорозуміння, які не можна владнати через переговори, мають бути передані до арбітражного суду за запитом однієї зі сторін і може бути передано до суду, якщо сторони погодяться протягом шести місяців подати такий запит", - сказав голова суду.

"За 22 статтею Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, якщо таке непорозуміння не вдалося владнати шляхом переговорів, то воно передається до суду. Також ст. 22 говорить про те, що непорозуміння можуть бути передані до суду за запитом однієї зі сторін лише, якщо сторони не погодилися з іншим шляхом вирішення проблеми. Поки що жодна зі сторін не вдавалася до таких умов вирішення справи. На цій стадії суд хоче визначити, чи Україна справді хотіла провести переговори з Росією відносно непорозуміння відносно своїх зобов'язань відповідно до Конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, чи змогла україна максимально сприяти проведенню таких переговорів. Відповідно до Конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму, якщо такі переговори не будуть успішними до того, як справа буде передана до суду, необхідно розглянути чи може Україна вирішити цю справу, використовуючи арбітражний суд", - зазначив суддя.

Нагадаємо, в січні Міжнародний суд ООН оприлюднив заяву, в якій Україна звинувачує Росію у системному фінансуванні терористичної діяльності, а також просить визнати державу-агресора відповідальною у порушенні конвенцій ООН.

Суд у Гаазі проведе громадські слухання за позовом України проти Російської Федерації з 6 по 9 березня. Спочатку суд розглядає клопотання України про заборону Росії чинити злочини на Донбасі та в Криму, рішення з цього питання може бути за 1-2 місяці.

Україна звинуватила Росію в тероризмі та актах расової дискримінації.

Міністр юстиції України Павло Петренко прогнозує, що цей суд може затягнутися на 5-7 років.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme