Суд над Росією: у Гаазі згадали про утиски українців і татар в окупованому Криму

Україна стверджує, що Росія утисками етнічних українців і татар в анексованому Криму порушила Конвекцію про ліквідацію всіх форм расової дискримінації

Про це під час засідання суду заявив головуючий суддя, передає Depo.ua.

"Сторони говорять про те, що події з кінця лютого 2014 року можуть порушувати права та обов'язки за цією конвенцією. За твердженням України, Російська Федерація порушила, систематично дискримінувала кримських татар і етнічних українців на території Криму. Є проблеми пов'язані з культурною та політичною дискримінацією культурною, забороною Меджлісу кримськотатарського народу на території Криму, ненадання можливості татарам та українцям збиратися", - констатував суддя, додавши, що Росія відмовляється визнавати свою провину.

Крім того, в позові України йдеться про утиски українців і татар у Криму в питаннях мови і освіти.

"Але Україна зазначає, що було дуже багато порушень прав кримських татар, в культурному контексті, якщо ми говоримо про Конвецію про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, то бачимо правопорушення", - зазначив суддя.

Він констатував, що є непорозуміння між сторонами відносно трактування та застосування цієї Конвенції.

Нагадаємо, що зараз Міжнародний суд ООН в Гаазі оголошує перше рішення у процесі, розпочатому за скаргою України проти Росії. Можливе накладання попередніх обмежень на Росію до розгляду справи по суті.

Нагадаємо, в січні Міжнародний суд ООН оприлюднив заяву, в якій Україна звинувачує Росію у системному фінансуванні терористичної діяльності, а також просить визнати державу-агресора відповідальною у порушенні конвенцій ООН.

Суд у Гаазі провів громадські слухання за позовом України проти Російської Федерації з 6 по 9 березня. Спочатку суд розглядав клопотання України про заборону Росії чинити злочини на Донбасі та в Криму.

Україна звинуватила Росію в тероризмі та актах расової дискримінації.

Міністр юстиції України Павло Петренко прогнозує, що цей суд може затягнутися на 5-7 років.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme