UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

На столичній Поштовій площі призупинили розкопки. Немає грошей

Під Поштовою площею в Києві, де була виявлена стародавня вулиця і будови часів Київської Русі, вже місяць не проводять розкопки через відсутність фінансування

На столичній Поштовій площі призупинили…

Як заявляють археологи, вони не отримують зарплату чотири місяці, повідомляє Depo.Київ з посиланням на "Сегодня".

"З нового року від інвестора будівництва, який за законом має фінансувати роботу археологів, кошти не надходять. Тому ми змушені призупинити роботу. А ще через те, що на об'єкті ведуться будівельні роботи, розкопки покриваються товстим шаром пилу і засипаються сміттям, туди затікає вода, що може зруйнувати цінні знахідки на об'єкті, а там відритий шар ХІІ століття, де знаходяться цінні дерев'яні будови: садиби і комплекс ремісничого виробництва, які необхідно досліджувати", - сказав заступник директора Центру археології Києва Юрій Кухарчук.

Археологи заявляють, що інвестор у кінці минулого року заборонив проводити розкопки нижче певного рівня, оскільки там він планував покласти плиту. Свою заборону вони обґрунтували нібито тим, що якщо розкопки проводити глибше, то може статися зсув і бетонні конструкції не встоять.

"Справа в тому, що рівень, де вони хочуть покласти плиту, збігається з ХІІ століттям. Тому культурний шар ХІ і Х століття дослідити поки ми не можемо. Адже це дуже цінні шари. Щоб повністю їх вивчити, необхідно близько двох років", - пояснив Кухарчук.

У мерії запевняють, що інвестор продовжить фінансування розкопок після того, як отримає від археологів звіт про виконану роботу.

"Ми робимо все, щоб зберегти квартал стародавнього Києва. З міськбюджету виділено 27 млн грн на дослідницькі роботи, консервацію й музеєфікацію. Але археологи повинні виконати свої зобов'язання, тобто надати концепцію розвитку музею, а цього поки що немає. Що стосується інвестора, то у нього заборгованість близько 300 тис. грн, але він готовий її погасити і продовжити фінансування розкопок відразу, як тільки отримає від археологів звіт про виконану роботу", - сказала директор департаменту культури КМДА Діана Попова.

Нагадаємо, у 2015 року під час розкопок на Поштовій площі археологи на великій глибині знайшли частину вулиці середньовічного Києва. Після цього міністр культури заявив, що забудовник з Поштової площі муситиме змінити проект.

12 березня 2015 року на розкопках стародавньої вулиці Київ стався обвал ґрунту, і археологи призупинили роботи. У квітні 2015 року стародавню вулицю, знайдену на місці будівництва торгового центру на Поштовій площі, засипали землею. Таке рішення прийняла робоча група при Мінкульті, щоб зміцнити розкоп і захистити його від дощу і сонця.

Згодом мер Києва Віталій Кличко запевнив, що археологічна знахідка на Подолі буде збережена.

Заступник голови КМДА Ганна Старостенко заявила, що в рамках торгово-розважального комплексу на Поштовій площі планується відкрити підземний музей на місці стародавньої вулиці часів Київської Русі.

У жовтні 2015 року журналісти з'ясували, що вбудова торгового центру у транспортну розв'язку на Подолі в Києві відбувається без землевідведення і загрожує зруйнувати унікальну археологічну знахідку.

Всі новини Києва читайте на Depo.Київ

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme