На Росії хочуть позбавляти громадянства засуджених за тероризм

Лідери всіх чотирьох фракцій російської Держдуми внесли на розгляд законопроект про позбавлення російського громадянства осіб, засуджених за злочини терористичного характеру

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на ВВС.

"Судячи з тексту документа, не йдеться про тих, хто отримав російське громадянство за народженням, а лише про тих, хто був прийнятий в громадянство", - йдеться у повідомленні.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що підставою для скасування рішення про отримання громадянства Російської Федерації буде засудження особи до покарання за набрало законної сили вироком суду за вчинення злочинів терористичного характеру.

Авторами законопроекту виступили Володимир Васильєв від "Єдиної Росії", Геннадій Зюганов від КПРФ, Володимир Жириновський від ЛДПР та Сергій Миронов від "Справедливої Росії".

Запропоновані поправки передбачають внесення змін до статті 22 Федерального закону "Про громадянство РФ", де обумовлюються підстави скасування рішень про набуття громадянства Росії. Чинний закон передбачає єдину таку підставу - якщо в судовому порядку з'ясувалося, що заявник надав підроблені документи або завідомо неправдиві відомості про себе.

Не передбачено таку можливість і в російській Конституції. Більше того, в основному законі країни прописано заборону на позбавлення громадянства: згідно з пунктом 3 статті 6, "громадянина Російської Федерації не може бути позбавлено свого громадянства або права змінити його.

Положення про позбавлення російського громадянства, в тому числі осіб, засуджених за тероризм і екстремізм, було вміщено ще в "пакеті антитерористичних поправок" депутата Держдуми Ірини Ярової.

Той законопроект навіть пройшов перше читання, але наступній редакції "пакету Ярової" ці норми зникли.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme