UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Клімкін розповів про плани України після рішення суду ООН за позовом до Росії

Офіційний Київ розуміє, що необхідно додати до позову проти Росії в Міжнародному суді ООН для визнання факту фінансування РФ тероризму

Про подальші дії України розповів міністр закордонних справ Павло Клімкін, передає Depo.ua з посиланням на Інтерфакс-Україна.

"У нас буде готуватися весь блок доказів. Спираючись на попередньому розгляді (суду – ред.) ми розуміємо, що потрібно додати, щоб цей блок був всеохоплюючим", - сказав він.

За його словами, "це піонерське рішення не тільки для нас, але і в історії міжнародного права".

Міністр зазначив, що на сьогоднішній день в української сторони є достатньо серйозний набір міжнародно-правових документів для того, щоб і надалі здійснювати тиск на Росію в питанні тимчасової окупації нею Криму.

"Тобто у нас є резолюція Генасамблеї ООН, у нас є це важливе рішення. Важливо, що суд дійсно розуміє це рішення всеохопним чином", - сказав П. Клімкін.

За словами міністра, Міжнародний суд ООН у своєму проміжному вирішенні показав повне розуміння того, що дії Росії в окупованому нею Криму є фундаментальним порушенням принципів боротьби з расовою дискримінацією.

"Другий момент: суд чітко сказав, що по-перше, у нього є юрисдикція щодо Конвенції про заборону фінансування тероризму і таким чином процес буде продовжений. Зараз мова йшла тільки про проміжні заходи", - зазначив він.

Він додав, що у своєму проміжному рішенні суд встановив, що на сьогоднішній день у нього немає всього набору доказів за позовом про фінансування Росією тероризму.

"Але це означає, що суд визнав, що Росія фінансує, що існують трафік і зброї, і військ, і найманців - все, про що ми говорили в наших доказах. Просто сьогодні немає повного набору доказів та визнання того, що це інтенція (намір – ред.) саме завдати шкоди цивільним особам", - сказав глава МЗС України.

У зв'язку з цим, за його словами, Київ і далі збирати докази у цьому напрямку і передавати в Міжнародний суд ООН.

Нагадаємо, 19 квітня Міжнародний суд ООН оголосив перше рішення у справі Україна проти Росії.

У січні Міжнародний суд ООН оприлюднив заяву, в якій Україна звинувачує Росію у системному фінансуванні терористичної діяльності, а також просить визнати державу-агресора відповідальною у порушенні конвенцій ООН.

Суд у Гаазі провів громадські слухання за позовом України проти Російської Федерації з 6 по 9 березня. Спочатку суд розглядав клопотання України про заборону Росії чинити злочини на Донбасі та в Криму.

Україна звинуватила Росію в тероризмі та актах расової дискримінації.

Міністр юстиції України Павло Петренко прогнозує, що цей суд може затягнутися на 5-7 років.

19 квітня суд ухвалив перші рішення з цієї справи: зокрема, визначив, що Україна не надала доказів, які показують, що Росієя порушила Конвенцію з боротьби з фінансуванням тероризму.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme