120 років тому стічні води Києва знешкоджували на сучасній Оболоні

Там, де наразірозміщений Мінський масив, сотню років тому були поля зрошення

Про це повідомляє Depo.Київ з посиланням на прес-службу "Київводоканалу".

Зокрема, для природного очищення стоків шляхом фільтрації через ґрунт 123 року тому, у 1894-му, були споруджені спеціальні поля зрошення.

Їх проект для Київської каналізаціїрозробив професор Петровської академії А. О. Фадєєв, який особисто керував будівництвом.

Місто виділило Київському каналізаційному товариству земельну ділянку в 12 верстах вище Києва, тепер це - Мінський житловий масив, розміром 271 десятина, а це майже 300 га.
З них власне для полів зрошення призначалося 160 десятин (з розрахунку на 160 тис. жителів), 11 десятин – під службову садибу, а решта 100 десятин – заливні луки та ліс.

Для прийому нечистот в зимові холодні місяці деяким полям за допомогою підпірних дамб надавали форму басейнів, в яких нечистоти утримувалися шаром до відлиги. Частина стоків вимерзала, інша переходила на карти зрошення, а частина дренувалась в самих басейнах.

Поля зрошення розташовувалися на значній висоті: вище паводкових вод – на 5 м і ґрунтових – не менше ніж на 3 м, хоча для ефективного знешкодження нечистот було досить і одного метра. Ділянки полів поділялися на верхні та нижні.

Нагадаємо, наразі майже усі стоки Києва очищуються на Бортницькій станції аерації. Дана споруда вже дуже давно потребує реконструкції, але чиновники все ніяк не можуть вирішити, де взяти гроші. Ще 10 років чиновники ледь не божилися, що невдовзі розпочнеться реконструкція БСА, але віз і нині там. Тепер комплексну реконструкцію станції обіцяють завершити до 2023 року.

Всі новини Києва читайте на Depo.Київ

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme