В Канаді за чотири дні зникла ріка

Канадські та американські вчені виявили, що у 2016 році зникла Слімс - одна з річок Північної Америки

Гідрологи відзначають, що зникнення річки за кілька днів зафіксовано вперше в сучасній історії, передає Depo.ua з посиланням на Science Alert та Nature Geoscience.

Річка Слімс в Канаді, що стікала з льодовика Каскавулш, зникла через явище, відоме як перехоплення річки; зазвичай воно відбувається, коли ріка, що тече паралельно, але нижче, забирає воду у тієї, що тече вище. Але в даному випадку, води річки Слімс перехопила річка, що текла в інше море.

"Геологи знають про таке явище, як перехоплення річки. Але ще ніколи воно не було задокументований в процесі. Зазвичай перехоплення річки займає тисячі років, а тут все сталося майже миттєво, можливо, всього за чотири дні", - говорить геофізик Ден Шугар з Університету штату Вашингтон.

Ден Шугар поїхав в експедицію на Юкон в серпні 2016 року. Коли геологи приїхали на місце, вони виявили, що річка Слімс, яка колись була 500 м в ширину, припинила текти і перетворилася в довге і вузьке озеро. Мулисте дно намагалося затягнути кожного, хто наважувався на прогулянку зупиненою рікою. З кожним днем рівень води в цій дивній водоймі знижувався. Манометри показали, що рівень води різко впав у період з 26 по 29 травня 2016 року.

Щоб дізнатися, куди поділася вода, довелося підняти вертоліт і прихопити з собою кілька дронів. Слідство встановило, що мав місце випадок захоплення річки.

Протягом останніх 300-500 років Слімс живилася з льодовика Скаскавулш, одного з найбільших в Канаді. Однак потепління клімату призвело до танення льодовика, і тала вода пробила собі нову дорогу крізь льодовик, по якому вода стала йти на південь, в річку Каскавулш.Тепер вода з льодовика стікає в Тихий океан, а не в Берінгове море.

"Унікальність цієї події не тільки в тому, що вона відбулася так швидко, але і в тому, що це, можливо, перший випадок, коли через глобальне потепління, викликане діяльністю людини, пересихають річки. Цей перший випадок не позначиться на людях - в басейні Слімс майже ніхто не живе, але екосистема вже серйозно постраждала", вважає геолог Рейчел Хидли з Університету штату Вісконсін.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme