UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

У Туреччині суд вирішив, що порівняння Ердогана з Голумом не є образою

Суд провінції Айдин на заході Туреччини виправдав доктора Більгіна Чіфтчі, який порівняв президента країни Таїпа Ердогана з персонажем Голумом з кінотрилогії "Володар перснів"

Суд ухвалив, що зображення не ображає президента, передає Depo.ua з посиланням на Evrensel.

Зазначимо, Чіфтчі в жовтні 2015 року розмістив на своїй сторінці в соцмережі кілька фотографій Ердогана і Голума з однаковими, на його думку, виразами подиву і захоплення на обличчях. Після цього чоловіка було звільнено з роботи, а його публікаціями зацікавився суд. У червні 2016 року його засудили до року умовно.

До цього за Чіфтчі заступався режисер трилогії "Володар перснів" Пітер Джексон. Він пояснював, що на картинці зображений не Голум, а Смеагол — позитивний персонаж, який потім перетворився на Голума.

Як зазначає канал T24, за словами адвоката Чіфтчі Хіджрана Данішмана, лінію захисту було засновано на тезі, що Голум не є негативним персонажем, тому порівняння з ним не є образливим.

"Щоб довести це, нам довелося кілька разів переглянути "Володаря перснів". У цьому сенсі ми захистили репутацію Голума", — додав адвокат.

Примітно, до цього за аналогічну картинку до одного року умовно і позбавлення прав опікунства засудили турецького блогера Ріфата Четіна. Щоб визначити, чи ображає картинка Ердогана, суд Туреччини просив експертів оцінити образ Голлума. Сам блогер говорив, що подасть апеляцію, позаяк на момент публікації зображення Ердоган був прем'єр-міністром, а не президентом.

За турецьким законодавством, будь-кого, хто образив лідера країни, може бути позбавлено волі на строк до чотирьох років. За останній час у країні завели близько 1,8 тис. кримінальних справ щодо образи глави держави.

Нагадаємо, російський диверсант Ігор Гіркін (Стрєлков) назвав Путіна Ґолумом, а Суркова "його Прєлєстью".

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme