Суд над Росією: у МЗС визначилися, що вважатимуть першою перемогою в Гаазі

Ухвалення Міжнародним Судом ООН будь-яких заходів проти Російської Федерації у справі за скаргою України можна буде вважати перемогою, вважають в МЗС України

А от відмова накласти будь-які тимчасові заходи за однією з конвенцій буде поганим знаком, сказав в коментарі "Європейський правді" висловив юрист-міжнародник Микола Гнатовський, повідомляє Depo.ua.

У проміжному рішенні Суду ООН може бути збережена пряма заборона на підтримку Росією бойовиків, і це дозволить говорити про незаперечну перемогу України.

"У середу лише оголосять наказ (order) Міжнародного Суду про тимчасові заходи, до рішення (judgment) ще далеко. Якщо зміст наказу буде зовсім поганим, Україні доречно було б подумати про те, щоб "дістати" Суд з іншого боку. Одним з можливих, хоча й непростих шляхів є організація звернення Генасамблеї ООН до Міжнародного Суду із запитом консультативного висновку", - сказав він.

Гнатовський зазначає, що суд досить легко може позбутися української справи, якщо матиме бажання.

"У нашій справі Міжнародний Суд вже на етапі тимчасових заходів стоїть перед важливим вибором: він може або виконати важливу функцію міжнародного правосуддя у боротьбі з тероризмом, видавши наказ про тимчасові заходи та розглянувши далі справу по суті; або – якнайшвидше знайти формальну причину відмовити Україні у розгляді цієї скарги", - додав він.

Водночас у МЗС вважають, що юридична позиція України дуже добре обґрунтована.

"Питання в тому, яку позицію займе Суд. При цьому Росія вимагає не застосовувати заходів взагалі. Тому тимчасові заходи у будь-якому формулюванні будуть перемогою України", – вважає радник міністра закордонних справ Тарас Качка.

Є ще один нюанс: Міжнародний Суд ООН у справі за скаргою України проти Російської Федерації може накласти обмеження також на українську сторону – попри те, що відповідачем у справі є саме Росія.

Нагадаємо, в січні Міжнародний суд ООН оприлюднив заяву, в якій Україна звинувачує Росію у системному фінансуванні терористичної діяльності, а також просить визнати державу-агресора відповідальною у порушенні конвенцій ООН.

Суд у Гаазі проведе громадські слухання за позовом України проти Російської Федерації з 6 по 9 березня. Спочатку суд розглядає клопотання України про заборону Росії чинити злочини на Донбасі та в Криму, рішення з цього питання може бути за 1-2 місяці.

Україна звинуватила Росію в тероризмі та актах расової дискримінації.

Міністр юстиції України Павло Петренко прогнозує, що цей суд може затягнутися на 5-7 років.

Згідно з даними ООН, у січні-лютому 2017 року кількість загиблих і поранених серед мирного населення внаслідок війни на Донбасі подвоїлася порівняно з попередніми двома місяцями.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme