Нобелівські лауреати з економіки виступили проти Ле Пен

25 лауреатів Нобелівської премії з економіки у своєму зверненні засудили заяву кандидата в президенти Франції Марін Ле Пен про вихід країни з ЄС у разі її перемоги на виборах

Звернення опублікувала газета Le Monde, повідомляє Depo.ua.

"Деякі з нас були процитовані кандидатами в президенти Франції, зокрема Марін Ле Пен і членами її команди, щоб виправдати політичну програму щодо Європи", – так починається ця передовиця, підписана Нобелівськими лауреатами з економіки з 1987 по 2016 роки.

Як зазначається, Марін Ле Пен і її команда підкріплювали свої аргументи про необхідність виходу з ЄС і зони євро, посилаючись, зокрема, на американського економіста Джозефа Стигліца.

Професор Колумбійського університету Стигліц – лауреат премії за 2001 рік ("за аналіз ринків з несиметричною інформацією") є жорстким критиком необмеженого ринку і неокласичної економічної школи. Проте, він є в списку 25 підписантів сьогоднішньої передовиці для газети Le Monde, зазначається в повідомленні.

Автори передовиці закликали не використовувати їх іменами для виправдання гасел "політиканів", які "бажають внести розкол" у суспільство, і наголошували, що збереження проекту єдиної Європи є "запорукою збереження не лише миру на континенті, але і економічного прогресу країн-членів ЄС і політичного значення".

Вони також заявили, що "мігранти, коли вони правильно інтегровані в ринок праці, можуть приносити економічну вигоду країнам", що їх приймають.

"Багато країн з числа найзаможніших зуміли прийняти мігрантів та інтегрувати їх у суспільство", – нагадали автори, серед яких також є американець Роберт Солоу (володар премії 1987 року "за фундаментальні дослідження в галузі теорії економічного зростання" і економічний радник трьох президентів США), француз Жан Тіроль (лауреат 2014 року "за аналіз ринкової влади і її регулювання") і індієць Амартія Сен, який присвятив себе вивченню проблеми бідності (премія 1998 року "за внесок в економіку добробуту").

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme