На найбільшому астероїді знайшли льодові "річки"

Аналіз знімків із зонда Dawn показав, що поклади льоду на поверхні Церери є своєрідними "льодовими річками", які течуть від полюсів до її екватору, що споріднює карликову планету з Землею і Марсом

Про це йдеться опублікованій в журналі Nature Geoscience, повідомляє Depo.ua з посиланням на Громадське.

"Присутність великої кількості льоду в корі Церери говорить про те, що вода може широко зустрічатися в надрах ще невивчених астероїдів, що мешкають між орбітами Марса і Юпітера. Ці запаси льоду можуть допомогти нам зрозуміти, звідки взялася вода на Землі, а також служити цінним ресурсом для майбутніх проектів з видобутку копалин на астероїдах. Крім того, це відкриття розмиває грань між астероїдами і кометами", — повідомляє Брітні Шмідт з Технологічного інституту Джорджії в Атланті (США) і її колеги.

Перші знімки Церери, отримані зондом Dawn в березні 2015 року після його прибуття до карликової планети, розкрили дві незвичайні структури, які ніхто не очікував побачити — загадкові білі плями в кратері Оккатор, що опинилися слідами густого "розсолу", і незвичайну пірамідальну гору Ахун, що підноситься над Церерой на чотири кілометри.

Згодом Dawn і його наукова команда з'ясували, що Ахун насправді є давнім, вже "згаслим" кріовулканів, а білі плями виявилися джерелом тимчасової атмосфери Церери, що складається з водяної пари.

Крім того, в інших регіонах вчені знайшли поклади "чистого" льоду, вказали на те, що поверхня Церери безперервно оновлюється, оскільки ці льоди повинні були давно випаруватися в космос.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme