Чому прийдешнє літо принесе чимало проблем українським грандам

Футбольний сезон 2016/2017 виходить на фінішну пряму і відкриває нові випробування для "Динамо" та "Шахтаря"

Юрій Лящук
Журналіст відділу Depo.Cектор
Чому прийдешнє літо принесе чимало пробл…

Depo.Сектор аргументує, чому трансфери у літнє міжсезоння сильно вдарять по кадровому потенціалу клубів.

Ні для кого не секрет, що з року в рік київське "Динамо" та донецький "Шахтар" постійно послаблювали своїх конкурентів в українській Прем'єр-лізі, купуючи їхніх лідерів. Цілком ймовірно, що динамівці та "гірники" цього літа будуть в ролі донорів, адже в сьогоднішніх економічних реаліях конкурувати з турецькими мішками практично неможливо. Тож які втрати чекають влітку на "Шахтар" та "Динамо"?

Ймовірні втрати "Динамо":
Євген Хачеріді(контракт до 30.06.17). Євген - гравець №1 на вихід у київському клубі. Конфлікти з головним тренером, мінімум ігрової практики та ще й систематичні травми не дозволяють вийти захиснику збірної України на свій справжній рівень. Час для того, щоб залишити клуб просто ідеальний: контракт завершується, у клубі йому вже знайшли заміну, вік досить солідний. Питання залишається лише куди саме перейде талановитий гравець, адже останні конфлікти в "Динамо" дещо збили попит на Євгена.

Максим Коваль(контракт до 31.08.17). 24-річний голкіпер динамівців вважався чи не основною надією київського клубу, та й у Європі був на достойних позиціях. Його вояж у чемпіонат Данії був чи не найгіршим випробуванням за всю його кар'єру. За "Оденсе" Максим пропускав голи "пачками" і врешті-решт повернувся назад у "Динамо", де судячи з усього, продовжувати контракт з ним не планують. Заміна Ковалю в особі Артура Рудька є не дуже надійною, але регрес у грі Коваля помітний неозброєним оком, тому без вагань з ним потрібно прощатись.

Вже через рік у Домагоя Віди, Миколи Морозюка, Сергія Рибалки, Дениса Гармаша та Артема Бєсєдіна завершуються контракти з київським клубом. Є велика ймовірність, що з найбільш дорогими та статусними гравцями "Динамо" таки попрощається, щоб заробити хоча б якісь гроші на трансферах, а не відпустити їх безплатно.
Якщо ж подивитись на шалену форму Дениса Гармаша, стабільну гру Віди, то такі втрати для столичного клубу можуть бути фатальними. Останнім часом ходять чутки про можливий перехід Морозюка у "Галатасарай" і Микола може спокуситись на шалену зарплату турецького гранду, що додасть лише головного болю Сергію Реброву.

Останній латиноамериканець "Динамо" Дерліс Гонсалес є ласим шматочком для клубу з MLS "Сіетл Саундерс", а відмовити американській лізі з її набором зіркових футболістів буде важко навіть іменитому гравцю. Дерліс за роки перебування у клубі не став визначальною фігурою у грі "Динамо", проте, декілька важливих матчів провів на достойному рівні і став своєрідним "джокером" для Сергія Станіславовича.

І, звичайно, вишнею на торті є можливий трансфер Андрія Ярмоленка в один з європейських топ-клубів. Це чи не останній шанс Ігоря Суркіса отримати солідні кошти за лідера команди, а в Андрія чи не останній шанс спробувати себе в елітному чемпіонаті. Важливість персони Андрія в структурі гри команди просто вражаюча.

Як бачимо, можливі втрати "Динамо" просто вражають своїми масштабами, а часу на те, щоб залатати ймовірні дірки не так вже й багато. Тим більше, гаманці власників українських грандів стали дещо легшими і сподіватись на прихід у клуб умовного "Мессі" не приходиться.

Ймовірні втрати "Шахтаря":
Сергій Кривцов(контракт до 30.06.17). Є велика ймовірність, що контракт з Сергієм буде перепідписаний, адже Кривцов став важливим елементом в побудові захисних редутів в команді Пауло Фонсеки. Невпевнених дій у грі захисника все менше, що додає солідності у грі "Шахтаря" в захисті.

Даріо Срна(контракт до 30.06.17). Втрата Даріо для "гірників" буде втратою цілої епохи. Звичайно, ще рік, або два хорват зможе зіграти на пристойному рівні, але є варіант, що Срна захоче завершити кар'єру красиво в умовній "Барселоні" і піде з "Шахтаря" вже влітку. На його позицію є достойна заміна в особі Богдана Бутка, проте, не потрібно забувати, що роль Срни - не лише в його ігрових компонентах, але й лідерство на полі та у роздягальні команди. Тому про заміну Даріо говорити безглуздо, адже повноцінної заміни хорвату немає і навряд чи буде в найближчі роки.

Тайсон(контракт до 31.12.17). Без Тайсона важко уявити сьогоднішній "Шахтар", а точніше атакуючий потенціал команди. Неймовірна швидкість, дриблінг та маневри бразильця часто залишаються невирішеним завданням для суперників. Судячи з інформації, яка просочується через ЗМІ, Тайсон не буде продовжувати контракт з "гірниками" і вже влітку бразилець одягне футболку іншого клубу. Тут також без турків не обійшлось, адже "Фенербахче" хоче придбати лідера команди за "смішні" 4 млн. євро. Хоча, сума не така вже й маленька, якщо дивитись на термін закінчення контракту Тайсона з "Шахтарем".

Василь Кобін(контракт до 30.06.17). Василь в "Шахтарі" асоціюється з вічно запасним гравцем і обставини, що склалися - зовсім не вина екс-карпатівця. Провальних матчів у Кобіна практично не було, свого іменитого візаві заміняв достойно. Тут справа в позиції і її незмінному лідері - Даріо Срні. Капітан міцно посадив на лавку і Кобіна, і Бутка. Останнього ще й стабільно у збірну викликають, тому шансів заграти в "Шахтарі" у Василя немає, а контракт, швидше за все, пролонгований не буде. Дивлячись на рівень гри, яку показував Василь Кобін у матчах з "Реалом" та "Барселоною", є підстави думати, що це втрата для "гірників", хоча і не катастрофічна.

У "оранжево-чорних" також є ряд гравців, контракти яких закінчуються через рік і керівництво "Шахтаря" ризикує їх втратити без будь-якої компенсації. Мова йде про Ярослава Ракицького, яким рішуче цікавиться турецький "Бешикташ". Агент Ярослава висловив бажання клієнта грати у топ-чемпіонаті. Ракицькому 27 і це розквіт для футболіста і шанс для підписання "смачного" контракту. Про важливість гравця збірної України для "гірників" говорити зайве, тому його трансфер буде важким ударом для донецького клубу.
Також цей ряд доповнюють Азеведо, Антон Каніболоцький, Бернард та Факундо Ферейра. З захисником Олександром Кучером ситуація також незрозуміла. Ветеран вже явно не відповідає амбіціям донеччан, тому контракт з ним швидше за все, не продовжать.

У "гірників" також є своя "вишенька на торті" в особі Марлоса. Бразилець вже давно переріс рівень УПЛ, а контракт у нього закінчується у 2019 році, тому це найкраща можливість "нагріти" на трансфері бразильця.

Як бачимо, українські гранди можуть серйозно ослабитись у міжсезонні, а бажання власників заробити на трансферах пришвидшить цей процес. Це якраз той випадок, коли потрібно зробити вибір: достойні результати у Європі, або ж повні кишені в Україні. Хто переможе у цій нерівній боротьбі - покаже тільки час.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Сектор

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme