Астрономи знайшли "ріки льоду" на поверхні Церери

Аналіз знімків з зонда Dawn показав, що поклади льоду на поверхні Церери є своєрідними "льодовими річками", які течуть від полюсів до її екватору, що ріднить карликову планету з Землею і Марсом

Астрономи знайшли "ріки льоду" на поверх…

Про це йдеться я у статті опублікованій в журналі Nature Geoscience, передає Depo.ua.

"Присутність великої кількості льоду в корі Церери говорить про те, що вода може широко зустрічатися в надрах ще невивчених астероїдів, що мешкають між орбітами Марса і Юпітера. Ці запаси льоду можуть допомогти нам зрозуміти, звідки взялася вода на Землі, а також служити цінним ресурсом для майбутніх проектів з видобутку копалин на астероїдах. Крім того, це відкриття розмиває грань між астероїдами і кометами ", - пише Брітні Шмідт з Технологічного інституту Джорджії в Атланті (США).

Перші знімки Церери, отримані зондом Dawn в березні 2015 року після його прибуття до карликової планети, розкрили дві незвичайні структури, які ніхто не очікував побачити - загадкові білі плями в кратері Оккатор, що виявилися слідами густого "розсолу", і незвичайнопірамідальної гори Ахун, що височить над Церерою на чотири кілометри.

Згодом Dawn і його наукова команда з'ясували, що Ахун насправді є давнім, вже "згаслим" кріовулканом, а білі плями виявилися джерелом тимчасової атмосфери Церери, що складається з водяної пари. Крім того, в інших регіонах вчені знайшли поклади "чистого" льоду, вказали на те, що поверхня Церери безперервно оновлюється, так як ці льоди повинні були давно випаруватися в космос.

Шмідт та інші учасники наукової команди Dawn знайшли пояснення цьому, всебічно вивчивши знімки відомих покладів льоду на Церері, знайдених за останні два роки камерами зонда.

Їх велика кількість і розміри, як відзначають вчені, виключають можливість того, що вода була занесена на Цереру падаючими астероїдами і уламками комет – ймовірніше, що льоди були присутні в породах карликової планети фактично з моменту її народження.

Аналізуючи структуру цих покладів льоду, вчені виявили, що велика частина з них зосереджена в приполярних регіонах Церери, за 50 паралеллю, і що ці поклади не стоять на місці, а поступово "течуть", рухаючись вниз по схилах і по стінках кратерів на Церері. Манера їх руху, як відзначають дослідники, в цілому відповідає тому, як рухаються потоки льоду в льодовиках Землі і Марса.

Що цікаво, льодовики на Церері рухаються, як і на Землі і Марсі, за двома різними причинами - під вагою своєї власної маси при русі по крутих схилах і під дією танення або випаровування льоду біля підніжжя "льодової річки" завдяки теплу Сонця або ударам метеоритів. Велике число таких льодових річок вказує, що, за оцінками астрономів, приблизно половина від обсягу кори Церери може складатися з льоду.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme