Море, Хортиця, єноти: Чим заманюватиме туристів Запоріжжя

У сезоні 2017 року Запорізький край приваблюватиме туристів "зеленими" садибами, бердянським узбережжям та новим маршрутом місцями Української революції

Море, Хортиця, єноти: Чим заманюватиме т…

Разом із теплими весняними днями Запорізька область зустрічає новий туристичний сезон. Про те, як влада "піарить" Запоріжжя серед туристів, чи можна порахувати кількість гостей за сезон, та звідки до нас їде найбільше іноземців, кореспондент порталу Depo.Запоріжжя поспілкувався з директором Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької ОДА Владислав Мороко.

Головний курорт сезону - Бердянськ

Торік відбулися три масштабні рекламно-іміджеві заходи на тему туризму на Запоріжжі. До речі, у 2015-му вони не проводилися – не було грошей. Перший з них – це туристичний фестиваль, на якому були презентовані нові маршрути, програми, туристичні об'єкти та місця відпочинку. До нього долучилися приблизно 600 учасників та 3000 відвідувачів. Туроператори прямо на фестивалі уклали близько 200 попередніх контрактів. Другий – це інформаційний тур "Зелене Запоріжжя" кількома садибами з нагоди Весвітнього дня туризму. Третій – це виставка "Гостинне Запоріжжя" в рамках фестивалю "Покрова на Хортиці".

Минулорічний фестиваль

22 квітня цього року запоріжці зможуть відвідати фестиваль-ярмарок "Запоріжжя – місце щастя". Він відбуватиметься біля "Козак-палацу" з 10 до 16-ї години. А наступного дня, 23 квітня, для журналістів організують інфотур до Бердянська. Взагалів департаменті кажуть, що серед морських курортів області торік "розкручували" насамперед Кирилівку, а тепер - Бердянськ.

Запорізький край постійно представляться і на подібних всеукраїнських заходах. При цьому якщо у 2015-му ми відвідали два, то минулого року – цілих дев'ять.

Крім того, виготовляється друкована продукція, дається реклама в газетах і на телебаченні.

Всіх туристів не порахуєш

Зростання буде, але на скільки – невідомо. Офіційної статистики нема, тому оперувати якимись цифрами неможливо. Дані тієї ж "Укрзалізниці" про кількість куплених квитків у цьому напрямку в літній сезон теж не дадуть повної картини – наприклад, чимало людей їдуть львівським потягом до Маріуполя, а звідти маршруткою на море в Бердянськ. І цих людей ніяк не порахуєш.

Торік туристичний збір виріс на 17% порівняно з 2015-м. Він склав понад 1 млн гривень, при цьому левова частка, 970 тисяч – це приморські території. Але збір – це лише "офіційні" туристи, які купляють путівки. До речі, для порівняння – у Львові цей збір становив 6 мільйонів.

Іноземці бояться війни

Тут теж ніяких цифр нема, але, нажаль, порівняно з довоєнними часами спостерігається падіння – якщо раніше мова була про тисячі, то тепер – про сотні (хоча це також "офіційні" туристи, а це далеко не всі). Люди бояться. Якщо не так давно навіть з західних областей дітей побоювались везти у запорізькі санаторії, то що казати про іноземців?

Але можна назвати країни, з яких країн до нас їдуть найбільше. Насамперед це поляки – в тому числі завдяки активній польській громаді та особисто католицькому єпископу Яну Собіло. Також німці, але в них більше бізнес-поїздок. Ще, звичайно, турки – бо одразу кілька компаній літають до нас зі Стамбула. Болгари відвідують заходи, які влаштовує тут їхня громада.

Окремо варто згадати "Менонітський центр" у Молочанську. Там дуже добре все організовано, і до них регулярно приїжджають нащадки менонітів, які жили на Запоріжжі.

"Менонітський центр"

Для "зелених туристів" - єноти, коні та троянди

Всього в області – 36 садиб сільського зеленого туризму. З них найбільше у Вільнянському районі – 17. З тих садиб, які знаходяться ближче до обласного центру, можна порадити "Українську єнотову хату" в Червоному Яру, Aquazoo-Петрополь у Петрополі та приватний кінний клуб "Широкий простір" у Широкому – це все Запорізький район. У Мелітополі варто відвідати "Гостини у Валентини", а в районі – "Сосновий бурштин" (Соснівка), "Алею троянд" (смт Мирне) та "На хуторі"(Оленівка). Крім того, відвідувачів здивують "Великий став" у селі Салтиччя Чернігівського району, та "Кінські простори" у Кінських Роздорах Пологівського району.

Садиба "Гостини у Валентини"

Екскурсії місцями "Української весни"

У Запоріжжі зараз розробляють два нових маршрути. Перший – "Запоріжжя українське". Це місця та події, пов'язані з Українською революцією 1917-1921 років у Олександрівську. Ідея з'явилася завдяки екскурсіям історика Юрія Щура і частково базується саме на його розробках. Другий маршрут – "Запоріжжя відроджене". Нещодавно два десятки будинків були включені до державного реєстру як пам'ятки архітектури та містобудування місцевого значення. От вони й будуть представлені в цьому маршруті.

Незабаром відбудеться презентація цих маршрутів.

З отруєннями боротимуться розгоном "стихійників" та "гарячими лініями"

Аби уникнути отруєнь відпочиваючих продуктами харчування, на курортах області, вздовж туристичних маршрутів та автотрас у курортному напрямку будуть ліквідовані місця стихійної торгівлі. Якість продуктів харчування перебуватиме під постійним контролем. У приморських містах та селищах працюватимуть "гарячі лінії". Також там встановлять стенди з номерами відділів поліції, "швидкої", пожежних частин.

Інфографіку надано Департаментом культури, туризму, національностей та релігій Запорізької ОДА.

Всі новини Запоріжжя сьогодні читайте на Depo.Запоріжжя

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme