Майно Спілки письменників хочуть "пустити за вітром"

Нерухомість Національної спілки письменників України в Одесі та Харкові була описана Державною податковою службою  під майнову заставу через борг за земельним податком у розмірі 1,5 млн грн

Про це повідомив голова НСПУ Михайло Сидоржевський у інтерв'ю DT.UA, передає Depo.ua.

"Голова НСПУ підтвердив, що Союз зіткнувся із загрозою втрати своєї землі", - йдеться в повідомленні.

За словами Сидоржевського, на сьогодні збитковими є будинки творчості письменників в Одесі та Ірпені, пансіонат "Нафтуся" у Трускавці, а також Будинок письменників у Києві.

Зокрема збитки Ірпінського будинку творчості за рік склали 302 тис. грн. При цьому, з 1 січня 2017 року Ірпінська міська рада підвищила податок на користування БТП, який тепер складає 98 тис. грн на місяць (при бюджетному фінансуванні Союзу у 920 тис. грн на рік).

"Наведу приклади. З 1 січня 2016 р. розмір земельного податку за користування земельною ділянкою (0,36 га) по вул. Банковій, 2 у Києві становив 157 тис. грн на місяць. Зрозуміло, що ця сума є абсолютно непідйомною для Cпілки, і ми не платили цього податку. Вдалося домогтися, щоб із 1 червня 2016 р. щомісячний розмір земельного податку був зменшений до 52 тис. грн (на сьогодні це 56 тис. грн). Але ми не можемо сплачувати й цю суму. Відтак, ведемо роботу з мінімізації розміру земельного податку до 0,03%", - зазначив Сидоржевський.

Отже, частину майна Спілки — нерухомість в Одесі та в Харкові - податковою службою вже описано під майнову заставу.

"Це означає, що у разі непогашення боргу із земельного податку (а на сьогодні він становить близько 1 млн 500 тис. грн) частину майна в обов'язковому порядку буде продано через суд — для того, щоб закрити борги перед КМДА. Причому за цінами, значно нижчими від вартості цього майна", - резюмував глава Спілки.

Стягнення боргу планується через суд, який розпочався 7 квітня за прискореною процедурою шляхом конфіскації та виставлення на торги будинків творчості, які належать Спілці, в Одесі та Харкові.

На Спілку письменників з державного бюджету останні роки виділяється 920 тисяч гривень на рік.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme