UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Як нафарширувати "цапка" та з'їcти "шишку": Смачне свято від закарпатських ґаздинь

Великодні приготування зібрали навколо себе найбагатші традиції та ритуали, якими закарпатські ґаздині діляться залюбки

Як нафарширувати "цапка" та з'їcти…

Закарпатки завжди люб'язно діляться рецептами, навіть сімейними. Вони знають: якщо рецептом поділитися щиро, рік буде щирим, щедрим на теплі зустрічі, родинні радощі та, головне, на Божу благодать як для тих, хто розповів секрети, так і для тих, хто ці секрети почув. Отже, кілька святкових смаколиків від закарпатських господарок.

"Великодні писанки"

Олеся Матій із Холмівця на Виноградівщині поділилась сімейним секретом виготовлення писанок.

"У нашій родині є доволі стара традиція виготовлення великодніх писанок. Ми розмальовуємо варені яйця воском. Для цього потрібен так званий пензлик-писачок, через який витікатиме нагрітий на вогні віск. Перш ніж наносити візерунок на поверхню майбутньої писанки, треба зробити схематичну розмітку олівцем. Коли малюнок готовий, яйця поміщають в попередньо приготований відвар із цибулинням. Через кілька годин виймають яйця, витирають серветками віск – червоногарячі крашанки зі світлими візерунками готові! Так нас навчила бабуся – Олександра Білозір", - розповіла Олеся.

"Грудка з родзинками"

На Закарпатті на Великдень прийнято готувати грудку – це традиційний домашній сир, який готується з молока і яєць. Валерія Ладані із села Порошково на перечинщині розповідає, що його можна зробити і солоним, і солодким.

"Моя мама останні роки робить тільки солодку грудку, додаючи в неї родзинки. Взагалі вважається, що найкраще для грудки обирати домашні яйця – тоді вона буде жовтою і пишною. Рецепт ми перейняли від бабусі, йому вже більше 40 років", - ділиться господиня.

Для приготування грудки потрібно:

– 5 домашніх яєць;

– 0,5 л молока;

– Цукор за смаком;

– Родзинки – 100 гр;

– Ванільний цукор – 1 пакетик.

У гаряче молоко потроху вливати яйця, довести до кипіння. Опісля вилити суміш на марлю, дати стекти, зав'язати і придавити - все просто і смачно.

"Сімейна паска"

Молода господиня Оксана Скраль з Ільниці, що на Іршавщині, каже, що сакральна традиція випікання паски збирає до купи всіх жінок родини - від малої до старої.

"У суботу рано-ранком жінки у нашій оселі прокидаються, моляться, одягають чисте вбрання. Треба бути у доброму настрої, щоб паска вдалася.

Починаємо робити опару. Свіжі дріжджі (45 г) розчиняємо у 500 г теплого молока. Додаєм дві ложки цукру, п'ять столових ложок борошна. Добре вимішуємо і накриваємо опару чистим рушником. Залишаємо у теплому місці на 30 хвилин.

У просіяну муку (2 кг) додаємо 1,25 л теплого молока, 100 г масла, шість столових ложок цукру, чотири чайні ложки солі, чотири ложки столової олії та п'ять жовтків. Все добре вимішуємо та місимо тісто, поки не буде пухким (30 хв.). Підходити тісто має 2-2,5 години. Збиваємо тісто руками, якщо виходить за посуд. У приготований посуд розкладаємо поваляне тісто і змащуємо жовтками, хай кисне ще 1-1,5 години.

Випікаємо паски до готовності. Готові паски розкладаємо на накритий стіл, прикриваємо скатертиною і ставимо на паски освячену вербу", - розповіла жінка.

"Зозульки"

Марія Білей із села Лінці на Ужгородщині щиро поділилася, що можна зробити з тіста, яке залишається на краях миски після замішування паски.

"Коли печемо паску і на краях миски залишається тісто, то ці залишки ми використовуємо для того, аби робити з них пташок. Спосіб приготування досить простий. Бабуся спочатку перекручувала тісто, надаючи йому форми, яка б нагадувала пташку, а очі робила з чорної квасольки. Наразі навчаю й донечку і хочу, аби ця традиція передавалася з покоління в покоління, адже нашому рецепту понад 50 років".

"Цапок фарширований"

"Ця страва традиційна в моїй родині. Рецепт я перейняла від мами, а тепер його готують навіть онуки", - не приховує городсті Марія Живчак із Дубового на Тячівщині.

Для приготування потрібно:

– Цапок без нутрощів;

– Свинина – 1 кг;

– Телятина – 1 кг;

– Батон – 1 шт.;

– Молоко – 500 мл;

– 5 сирих яєць;

– 2 варені яйця.

Спосіб приготування: цапка без нутрощів вимочуємо в солоній воді з вечора. Зранку зцідити воду і висушити. Опісля м'якоть свинини та телятини порізати шматочками і потушити в жирі або олії. Додати сіль, перець за смаком. Все, що тушилося – перемолоти. Півбатона розмочити в молоці, віджати і додати у перемолотий фарш. Додати 5-6 сирих яєць, потім 2-3 зварені, порізані кубиками. Далі треба все перемішати і нафарширувати цапка. Зашити і покласти запікати на одну годину при температурі 180°, перевертаючи його на обидва боки.

"Шишки з грибами"

У гірському селі Угля на Тячівщині, звісно ж, чимало рецептів страв із грибами. Марія Мігалко поділилась одним із них.

"Цей рецепт я отримала від бабусі, проте готувала й мама. Йому вже понад 60 років і це найулюбленіша страва моїх дітей та онуків", - запевняє господиня.

Для приготування потрібно:

– Гриби (сушені, білі) - 300 гр;

– Цибуля - 2 шт.;

– М'ясо (свинина) - 500 гр;

– Панірувальні сухарі;

– Сметана – 200 гр.

Спосіб приготування: нарізати цибулю. Тушкувати 10 хв. Додати перець та сіль за смаком. Порізати дрібно гриби і додати до цибулі. Тушкувати 10 хвилин.

"Шишки": м'ясо перемолюємо, солимо та перчимо за смаком, додаємо яйця, перемішуємо та виліплюємо з фаршу шишки. Обвалюємо в сухарях та викладаємо на пательню до грибів і цибулі. Обсмажуємо. Далі додаємо сметану та ще 5 хвилин тримаєм на вогні. Страва готова. Найкращий гарнір до такої страви – це відварна картопля або деруни. Смачного!

Читайте також: Прикрасити гугуцами, вербу - у вогонь: Рецепти паски від закарпатських ґаздинь

Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme