США розповіли подробиці удару "матір'ю всіх бомб" по ІДІЛ

Надпотужний неядерний боєприпас був застосований в Афганістані з метою скорочення оперативного простору для операцій бойовиків проти американських військових радників і афганських сил безпеки

Про це повідомили в четвер офіційні представники Білого дому та Державного департаменту США, передає Depo.ua з посиланням на Укрінформ.

"Ми поцілили по системі тунелів та печер, які використовували бойовики ІДІЛ для вільного пересування, що полегшувало їм наведення вогню по американських військових радниках та афганських силах у цьому районі", - прокоментував застосування незвичного виду зброї речник Білого дому Шон Спайсер.

Він підкреслив, що "Сполучені Штати сприймають боротьбу з ІДІЛ дуже серйозно", і для того, щоб отримати перемогу над угрупованням, "повинні позбавити їх оперативного простору, що ми і зробили".

Водночас в.о. речника Держдепартаменту США Марк Тонер зазначив, що рішення було зважене. "Я можу сказати, що це (рішення – ред.) було досягнуто за результатами обговорень, які ми мали з афганським урядом", - повідомив Тонер.

Він підкреслив, що це є частиною поточних зусиль США в боротьбі з Талібаном, а також з осередками ІДІЛ та Аль-Каїди на території Афганістану. "І це триватиме далі", - зауважив Тонер.

Нагадаємо, 13 квітня США вперше застосували найпотужнішу у своєму арсеналі неядерну бомбу GBU-43, завдавши удару по позиціях бойовиків ІДІЛ на сході Афганістану. GBU-43 називають "матір всіх бомб". Бомба має GPS-навігацію і важить майже 9,8 тонни. Вона вперше була випробувана у березні 2003 року, всього за кілька днів до початку війни в Іраку.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme