Хто і навіщо ходитиме в Києві до " Дому вільної Росії"

Російські емігранти запустили цікавий проект, який може стати як ефективним інструментом проти гібридної війни, так і прихистком для прихованих агентів впливу

Політичний оглядач, журналіст відділу «Влада»
Хто і навіщо ходитиме в Києві до " Дому…

У Києві відкрився Дім вільної Росії. Його ініціатори позиціонують себе, як альтернативне посольство російського громадянського суспільства в Україні та центр збору російської діаспори, яка мешкає в нашій країні. Появу такого центру можна було б лише вітати, якби не кілька "але".

Перше – серед членів його громадської ради тележурналіст Євген Кисельов. Він позиціонує себе в якості ліберала, антипутінця, втім його кар'єра в Україні тісно пов'язана з проросійськими медіа-проектами. Зокрема, з телеканалом "Інтер", де він спочатку вів програму "Велика політика", потім був директором "Національних інформаційних систем", які виробляють новинні програми "Інтера" (нагадаємо, саме приміщення, де розташовано "НІС", горіло восени минулого року через підпал), паралельно вів "Подробиці тижня", після Майдану – ток-шоу "Чорне дзеркало", де заправляють "опоблоківці". Не варто, мабуть, нагадувати, якою була редакційна політика "Інтера" під час Революції Гідності. В руслі цієї редакційної політики працював і Кисельов.

Проте влітку минулого року тривалий роман ведучого з телеканалом Фірташа і Льовочкіна завершився. Московський гість перейшов на NewsOne Рабиновича і Мураєва, де вів "Велике інтерв'ю". Редакційна політика NewsOne також викликає у патріотично налаштованої частини суспільства багато питань, тому коли з'явилося повідомлення про припинення співробітництва Кисельова з медіа Мураєва, у соцмережах жартували: тепер цьому тележурналістові хіба до свого одіозного однофамільця в Росію їхати. Але, як виявилося, світ не без добрих людей, і Кисельов опинився на каналі "Тоніс".

Друге "але" стосовно Дому вільної Росії: яким коштом він функціонуватиме. На сайті центру є можливість надати пожертву, проте навряд чи за ці кошти вдасться швидко й ефективно розвинути діяльність. Офіс Дому розташований на Кирилівській, неподалік Контрактової площі. Оренда в цих місцях також не дешева. То ж чи не потраплять ініціатори новоствореного центру в пряму залежність від олігархів, які зацікавлені у просуванні своїх інтересів через росіян-емігрантів. Це можуть бути й вітчизняні олігархи, приміром, ті, на медіа-майданчиках яких працював Кисельов, й багатії-неофіти на кшталт ще донедавна громадянина РФ Костянтина Григоришина.

Також існує небезпека втручання політиків. Приміром, на фото з презентації Дому, опублікованому на сторінці журналістки Катерини Сергацкової, втрапив соратник Юлії Тимошенко Григорій Немиря. Він відомий не лише хорошими зв'язками з організаціями, які опікуються тимчасово переміщеними особами з окупованого Донбасу, але й має стосунок до медіа. Його дружина Людмила Немиря – головний продюсер і ведуча інтернет-телебачення Ukrlife.tv, де виступають різноманітні експерти, у тому числі й росіяни. Приміром, такий собі Дмитро Галкін. Іноді гості пані Немирі обговорюють дуже цікаві теми. Наприклад, юристка "Донбас SOS" навчала, як діяти у випадку відміни соціальних виплат через потрапляння до списків СБУ. То ж чи не вийде, що Дім вільної Росії згодом стане майданчиком лише для критиків української влади й опозиціонерів на кшталт соратників Тимошенко?

Третє "але", його озвучили дописувачі соцмереж: який сенс Україні від такої організації в Києві, адже, як відомо, російські ліберали перестають бути такими на українському питанні. Ні для кого не є секретом, що тільки одиниці російських політиків і громадських діячів не визнають анексію Криму та окупацію Росією частини Донбасу. Таким був загиблий Борис Немцов, таким є Гаррі Каспаров. А от Олексій Навальний й Михайло Ходорковський – кримнашисти на всю голову. Ті, хто сумніваються в необхідності Дому вільної Росії, наполягають: допомагати російській опозиції не слід, вона у своєму шовінізмі не далеко втекла від путінців. Раціональне зерно у подібній критиці, звісно, є. Проте, з іншого боку – чому б Україні не скористатися ініціативою росіян, які виступають проти кремлівського режиму.

В який бік розвиватиметься нова організація, скоро побачимо. Можливо ініціатори проекту доведуть, що з "але", про які йшлося вище, критики помиляються.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme