Дію експортного мита на металобрухт може бути продовжено, - Галасюк

У Верховній Раді за ініціативи Радикальної партії Олега Ляшка зареєстрований законопроект №6382 про продовження дії експортного мита на металобрухт в розмірі 30 євро/т ще на 2 роки

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на uaprom.info.

Ідея законопроекту підтримується як профільними об'єднаннями виробників і галузевими асоціаціями металургів, так і підприємствами військово-промислового комплексу країни, і, цілком можливо, знайде підтримку в парламенті, повідомив голова Комітету ВРУ з питань промислової політики і підприємництва, заступник голови Радикальної партії Віктор Галасюк.

Парламентарій нагадав, що 12 липня 2016 року за ініціативи РПЛ був прийнятий Закон України №1455-VIII "Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку", яким з 15 вересня 2016 року на рік були підвищені ставки експортного мита на металобрухт з 10 до 30 євро за тонну. Продовження дії закону - необхідний в національних інтересах України крок.

"Ця тимчасова міра була введена з метою встановлення дієвого механізму правового регулювання експорту металобрухту для оперативної ліквідації дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку для першочергового забезпечення потреб оборонної промисловості і забезпечення умов відновлення об'єктів інфраструктури. Уже через три з половиною місяці 2016 року, коли почав діяти наш закон, вдалося переломити негативну тенденцію поставок брухту на українські металургійні підприємства. З 2016 було експортовано 277 тис. тонн брухту чорних металів, практично в п'ять разів менше показників 2015 року. Це дозволило збільшити внутрішні поставки брухту чорних металів вітчизняним підприємствам з 3,1 млн т в 2015 році до 3,2 млн т в 2016 році. Навіть при збереженні тенденції зменшення обсягів заготівлі", - пояснив В. Галасюк.

За його словами, якби експортне мито залишилося на рівні 10 євро/т, внутрішні поставки брухту чорних металів вітчизняним підприємствам в 2016 році були б скорочені мінімум на чверть у порівнянні з попереднім роком, і могли б скласти близько 2,3 млн т.

"За оцінками експертів, без роботи могли залишитися близько 25 тис. робітників, а країна могла б недоотримати $ 1,3 млрд валютної виручки. Ми цього не допустили - підвищення вивізного мита на брухт чорних металів до 30 євро/т дозволило уникнути катастрофічного зростання дефіциту металобрухту в 2016 році, який завдав би руйнівного удару по металургійній галузі та поставив би під загрозу обороноздатність країни".

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme