Перемир'я немає. Чому на Донбасі знову активно воюють (КАРТА)

Поки в Мінську вкотре домовляються про припинення вогню, на Донбасі спостерігається чергове загострення

Руслан Рудомський
Журналіст відділу «Війна»
Перемир'я немає. Чому на Донбасі зн…

Depo.ua продовжує відстежувати ситуацію у зоні проведення антитерористичної операції. З кожним днем так званий "режим тиші", який мав би бути приурочений Великоднім святам, все більше й більше стає схожим на повноцінну війну.

Що найбільш цинічно: активізація проросійських бойовиків та їх російських сателітів сталося буквально наступного дня після зустрічі Тристоронньої контактної групи 12 квітня, на якій було домовлено про виконання раніше прийнятих зобов'язань щодо повного дотримання режиму припинення вогню напередодні Великодніх свят.

Причому, порушувати нові домовленості терористи почали ще 12 квітня. Ввечері бойовики "ДНР" накрили вогнем український оборонний пункт сил АТО під шахтою "Бутівка", що призвело до загибелі одного військовослужбовця Збройних сил України.

Крім цього вогнем крупнокаліберних мінометів, БМП і гранатометів різних систем ворог накривав позиції поблизу населеного пункту Водяне. Іншим напрямкам дісталося менше, але гаряче було від Азовського моря на півдні і до Станиці Луганської на півночі.

Водяне терористи продовжили обстрілювати і 13 квітня, що наші бійці навіть примудрилися зняти на відео.

"Ранок почався дуже активно – з мінометного вогню. Що буде далі – очікуємо. Завжди напоготові відповісти адекватно", – писали бійці вчора вранці.

А з 10:00 годині 13 квітня, згідно вищезгаданих домовленостей у Мінську, мало початися чергове "перемир'я" під час раніше оголошеного "перемир'я". Однак проросійські бойовики і тут його цинічно проігнорували.

"Незважаючи на домовленості досягнуті під час засідання Трьохсторонньої контактної групи 12 квітня цього року, щодо режиму повної тиші починаючи з 10:00 години 13 квітня незаконні збройні формування "ДНР" здійснюють обстріли позицій Збройних сил України", – повідомили у прес-центрі штабу АТО.

Станом на вчорашній вечір (четвер, 13 квітня) повідомлялося, що починаючи з 10-ої години зафіксовано чотири обстріли з боку бойовиків у напрямку населених пунктів Водяне, Талаковка та Чермалик із застосуванням крупнокаліберного кулемету і стрілецької зброї, а також тут два рази працював снайпер.

В цілому ж 13 квітня бойовики проявляли активність у всіх ключових районах протистояння: під Первомайськом, на Світлодарській дузі, Зайцевому, у Приазов'ї, поблизу Донецького аеропорту та в Авдіївці з її околицями.

Втім найгарячіше було і залишається саме в районі Авдіївки де бойовики обстрілювали українські рубежі оборони практично цілодобово. Тут під шквальний вогонь противника близько 17:00 потрапили опорні пункти однієї із механізованих бригад, які ворог накрив вогнем мінометів калібру 120 мм і 82 мм гранатометів різних систем та кулеметів великого калібру.

Всього ж за 13 квітня, попри домовленості про припинення вогню, бойовики здійснили 49 обстрілів українських позицій сил АТО, 25 з яких відбулися у часовому проміжку між 10:00 і 20:45. На різних напрямках було зафіксовано застосування противником артилерії, мінометів, озброєння БМП, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї.

Але й це ще не все. Очевидно, провокацій у зоні АТО росіянам стає замало і вони вирішили вдатись до них і на державному кордоні.

За даними Держприкордонслужби України, співробітники ФСБ Росії спільно з прикордонниками регіональних прикордонних управлінь, використовуючи тиск, погрози та адміністративний вплив змушують громадян України переміщувати через кордон так звані "навчальні закладки" у вигляді різних боєприпасів, наприклад гранат, які надаються їм вже на території Росії перед російським пунктом пропуску. Потім це призводить до зрежисованих затримань російськими силовиками громадян України, нібито, при спробі ввезення в Росії заборонених предметів, у т. ч. зброї і боєприпасів.

А окрім того, що терористи обстрілюють позиції українських військових і провокують українців на кордоні, вони ще й серед білого дня вбивають мирних жителів і обстрілюють спостерігачів місії ОБСЄ.

Навіть президент США Дональд Трамп вчора назвав ситуацію в Україні божевіллям, заявивши, що так не повинно бути.

Отож, як бачимо, і це так зване "перемир'я" терористами цинічно порушується. Власне, як і всі попередні. Причому, бойовиками застосовуються щоразу важчі види озброєння і все цинічнішою стає їх поведінка стосовно мирного населення і навіть представників місії ОБСЄ.

А тим часом насуваються Великодні свята і щось підказує, що найгарячіші події квітня у нас ще попереду.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme