ЄСПЛ зобов'язав Росію виплатити 3 млн євро родичам жертв Беслану

Європейський суд з прав людини присудив майже три мільйони євро родичам загиблих і постраждалим у теракті в Беслані в 2004 році

У справі було більше 400 заявників, які отримали компенсацію в розмірі 2,955 мільйона євро, передає Depo.ua з посиланням на Медузу.

Ще 88 тисяч євро будуть виплачені в якості відшкодування судових витрат.

Суд визнав, що російська влада не вжили необхідних заходів для того, щоб розслідувати всі обставини теракту і причини загибелі заручників. При цьому ЄСПЛ не став виносити рішення щодо того, чи призвели дії правоохоронних органів до збільшення кількості жертв серед заручників.

Москва не представила в суд "задовільних і переконливих доказів" того, що використовувала тільки необхідні і співмірні сили і засоби.

ЄСПЛ встановив, що у російської влади була інформація про підготовлюваний теракт, але вони не вжили достатніх заходів до мінімізації ризику. Операція з порятунку заручників, на думку суду, також не була достатньою чином продумана.

У відповідь на рішення суду, прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков назвав його неприйнятним.

"Нам неможливо погодитися з таким формулюванням. Для тієї країни, яка неодноразово піддавалася атакам терористів, а на жаль, список таких країн зростає, і зростає регулярно, такі формулювання є абсолютно неприйнятними", - сказав він.

Нагадаємо, 1 вересня 2004 року терориста напали на школу № 1 в Беслані і захопили в заручники понад тисячу осіб. В результаті нападу і подальшого штурму загинули 333 людини, близько 800 отримали поранення.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme