UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Як спекти смачну паску: Секрети і рецепти

Паска - це дуже смачний і особливий вид випічки

Як спекти смачну паску: Секрети і рецепт…

Паска - це не просто солодка випічка, а обрядовий хліб, який готують раз на рік - на Великдень, і який несуть святити до церкви. Крім того, сам процес випікання паски - це таїнство, яке вимагає дотримання деяких правил, пише Depo.Полтава з посиланням на milkalliance.

Випікати паску слід в гарному настрої.

Часу паска займає багато і, якщо ви готуєте її самостійно вперше, то краще виділіть на це весь день (щоб не прогадати). У поспіху готувати паску не рекомендується.

Готувати паску потрібно в тиші та спокої (навіть дверима не гримати). Крім того, в кімнаті, в якій готується паска, не повинно бути протягів.

Сухофрукти і горіхи підготуйте заздалегідь. Для тіста візміть найкраще борошно, обов'язково просіяне, та дріжджі.

Вершкове масло для тіста повинно бути дуже свіжим. Перед тим як додавати масло в тісто, його необхідно розтопити. Жовтки від білків, треба відокремлювати дуже акуратно - в білках не повинно залишитися ні краплі жовтка, інакше не вийде глазур.

Вимішувати тісто для паски краще руками. Щоб надати тісту колір, використовують шафран або куркуму. Форми для запікання потрібно добре змастити маслом, або використовувати промаслений пергаментний папір.

Заливати тісто в форму потрібно на третину або наполовину. Якщо на третину, то паска вийде пишнішою. Випікати паску потрібно в заздалегідь розігрітій духовці при температурі 170-200 градусів.

Остуджувати паску краще на боці, накривши попередньо рушником. Для того, щоб паска добре охолола, потрібно мінімум чотири години. Покривати паску глазур'ю потрібно після того, як воно охолола.

Традиційно, паски випікали в четвер, а їли в пасхальну неділю. Першу добу після випікання можна зберігати паски просто під рушником, потім - в холодильнику, упакованими в пакети.

Рецепт приготування паски

1 кг борошна

300 мл молока

7 яєць (одне для змащування верху)

1,3-1,5 склянки цукру 250 грамів м'якого вершкового масла

Жменя родзинок та інші сухофрукти (наприклад, сушена журавлина)

50 грамів свіжих дріжджів 3/4 чайної ложки солі

1/2 чайної ложки ваніліну 50 грамів мигдалю (за бажанням) 50 грамів цукатів (за бажанням)

Перше, що потрібно зробити - це приготувати опару. Для цього, молоко підігрійте до теплого стану, розчиніть у ньому дріжджі, 1 столову ложку цукру, додайте половину борошна і добре перемішайте. Поставте тісто підходити, щоб воно збільшилося вдвічі та покрилося бульбашками (зазвичай на це потрібно півгодини).

Тепер, на основі опари можна готувати тісто. Візьміть 3 жовтки і 3 цілих яйця, розітріть з цукром і сіллю (3 білки залишаються для глазурі). Обережно додайте яєчну суміш в тісто, додайте другу частину борошна і добре перемішайте. Потім розтопіть на водяній бані масло і додайте його в тісто, знову перемішайте. Тепер в тісто можна додати родзинки, сухофрукти, ваніль, мускатний горіх та ін. Вимішувати тісто потрібно близько 20 хвилин - так, щоб воно добре відокремлювався від рук.

Після того як тісто вимішане, накрийте його рушником і залиште в теплому місці настоюватися в середньому на 2 години. При цьому, за тістом для паски потрібно доглядати. Як тільки тісто підніметься перший раз, акуратно руками за годинниковою стрілкою опустіть його (сильно не вимішуючи), знову накрийте рушником і залиште настоюватися. Якщо хочете, можете повторити ще один раз.

Збийте 1 яйце з 1 столовою ложкою води (для того, щоб змастити верх паски).

Тепер прийшов час розподіляти тісто по формах (попередньо змазаних маслом). Заливати тісто потрібно не більше ніж наполовину. Коли тісто збільшиться в об'ємі до 3/4 формочки, змастіть його збитим яйцем.

Поставте тісто в формочках в розігріту духовку в середньому на 60 хвилин. Щоб верх паски не підгорів, після того як він підрум'яниться, потрібно накрити його кружечком паперу, змоченим водою.

Коли паска буде готова, змастіть її білкової сумішшю і посипте цукатами, шоколадом, горіхами або спеціальної присипкою для паски.

Кожна господиня має свій, перевірений рецепт. Але часом хочеться спробувати щось нового.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Полтава

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme