UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Вінницький історик намагається розгадати таємницю поховання на центральному кладовищі

Поховання датоване 1931 роком, а кладовище виникло після Другої світової 

Вінницький історик намагається розгадати…

Вінницький історик Олександр Федоришен намагається розгадати таємницю одного поховання на центральному кладовищі Вінниці. Про це повідомляє Depo.Вінниця з посиланням на Фейсбук-спільноту "Історія Вінниці".

"Ця братська могила знаходиться в секторі почесних поховань, ближче до входу зі сторони вулиці А. Медвідь. Ось напис на ній (літери нечіткі, одразу перепрошую за помилки): "Здесь похоронен экипаж летчиков, погибших при выполнении боевого задания 14.ІХ.1931 г.: ст. летчик Кучма В.П., ст. летчик Рыженов, летчик Савик, бортинж. Белоусов, командир стр. полка Кобленев", – повідомляє Федоришен.

"Зважаючи на дату "1931", припускаю, що рештки авіаторів сюди перенесені (можливо, з православного кладовища за універмагом?), адже перші поховання на території сучасного Центрального цвинтаря датуються післявоєнним часом. Можливо, під час перепоховання був змінений надгробок, адже теперішній більш характерний для радянських братських могил та індивідуальних поховань часів Другої світової", – йдеться далі у дописі.

Дата поховання зацікавила історика не тільки тим, що кладовище з'явилося пізніше, ніж поховання, а й фактом "бойового завдання" у довоєнний час.

"Яке могло бути "боевое задание" на Вінниччині у 1931-му році? І чи взагалі загибель екіпажу стосується Вінницької області? Що нам взагалі відомо про прізвища та імена цих льотчиків та обставини авіакатастрофи, а може повітряного бою 30-х років?" - запитання, на які шукає відповіді автор.

Автор звертається до всіх, кого цікавить ця тема, і повідомляє, що в книзі актових записів про смерть громадян у Вінниці за 1931 рік є записи про смерть 14 вересня 1931 року таких осіб: Білоусів Андрій Павлович, 1902 р. н., Кобленів Михайло, Риженков, Савик та Кучін (імена та прізвища подані як у документі). "

"Причина смерті - "травма". Адреса заявника - "Війс. шпит." (Військовий шпиталь - ?). Особливі та різні відмітки - "надісл. свід. І Авіо-Бригаді 12.10.1931 р."" – цитує Федоришен.

Нагадаємо, Олександр Федоришен проводить екскурсії в підземеллях Вінниці.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Вінниця

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme