Великдень у сусідів: Потрійне застілля і пошук поляками кролика

Здебільшого традиції християн схожі, проте мають свої національні особливості. Що особливого на Великдень у наших сусідів, - вибираємо найцікавіше

Великдень у сусідів: Потрійне застілля і…

Поляки зазвичай святкують Великдень два дні: неділю та понеділок. А кошик з обрядовими стравами Речі Посполитій освячують у суботу.

Святкове богослужіння в католицьких церквах ще в XIV столітті перенесли з вечора на ранок суботи. Після запалювання нового вогню за допомогою кресала, освячуються свічки, від яких парафіяни потім розпалюють святкові свічки у себе вдома.

У кошик кладуть, зазвичай, паску, ягня (символ Воскреслого Христа), м'ясо та м'ясопродукти (в знак того, що закінчується піст). Освячують також хрін, масло - ознака благополуччя - і яйця - символ народження, воду. Велика увага приділяється святій воді, яка потім використовується для окроплення дому, вмивання, додавання в їжу. А віск пасхальної свічки вважається чудодійним: він захищає від нечистої сили.

Символом Пасхи є великодній заєць або кролик. Часом вважається, що саме він несе великодні яйця, так як курка недостатньо свята для цього. А у святкові дні фігурками зайця прикрашаються будинки та вулиці, у формі зайця випікають булочки і роблять шоколадки, малюють на листівках і величезними партіями продають у магазинах.

Сніданок на Великдень у Польщі складається з освячених паски, яєць, хрону, м'яса та ковбаси. Паска - здобний солодкий хліб, аналог кексу. Випікається в п'ятницю. В якості ароматних добавок польські господині додають в тісто натерту цедру лимона, ванільний цукор і сухофрукти.

Яйця - ще один обов'язковий атрибут великоднього столу. І не просто яйця, а красиві, оригінально розфарбовані писанки. Шинка і "біла" ковбаса - перші м'ясні продукти, які присутні на великодньому столі після довгого 40-денного посту.

"Біла" ковбаса - сирокопчений або приготовлений на пару м'ясний продукт зі свинини і яловичини, з невеликим додаванням бекону, в натуральній оболонці зі свинячих кишок. Її головна особливість - світлий, трохи рожевий колір.

Масло і сир - повинні бути присутніми на великодньому столі обов'язково. Як правило, їх намазують на скибку паски. Але стоять вони на польських столах не просто так, а в певному вигляді. З сиру попередньо формується невеликий плоский диск, який тримається кілька годин під пресом. На сирний диск розміщується невелика грудка справжнього коров'ячого масла, в якій робиться невелике поглиблення для жменьки солі. Вся ця смачна конструкція прикрашається гілочками самшиту і ставиться в центрі святкового столу, поруч із паскою і яйцями.

Після смачного пасхального сніданку, поляки цілими сім'ями вирушають на кладовища, "провідати" померлих родичів. У деяких регіонах, в перший день Пасхи, кожен бажаючий може піднятися на церковну дзвіницю і подзвонити у дзвін. Вважається, що це приносить удачу на весь рік.

Великодня неділя - це час, призначений для сімейного бенкету. Вираженням пасхальної радості сім'ї відбувається в кінці сніданку, спільною грою - шукати кролика. Це невеликий сюрприз для кожного, всі ходять по будинку і шукають заховані подарунки.

Прогулявшись і трохи відпочивши, жителі Речі Посполитої знову збираються за святковим столом, цього разу - за обіднім. Якщо традиційний великодній сніданок припускає поїдання продуктів з пасхального кошику, то святковий обід - рай для ненажер.

Дбайливі польські господині намагаються з усіх сил, щоб догодити своїм рідним, не забуваючи про старовинні традиції. Насамперед - м'ясні паштети. Паштети готуються відповідно до старовинних рецептів впродовж декількох днів, а іноді - і тижнів. Найбільш часто використовують такі інгредієнти: птах, дичина, свинина і телятина, а прекрасним додатком до цих ароматних і смачних делікатесів служить журавлина.

Однією з основних обідніх страв польської Пасхи вважається журек - особливий кислуватий суп, приготований з житньої закваски, білої ковбаси, варених яєць, картоплі, моркви, сметани, майорану і часнику. Цей пікантний супчик - дуже смачний і ситний і є одним з найбільш відомих традиційних страв Польщі.

Яйця зі столу нікуди не йдуть. Вони всього лише "трансформуються". Яйця фаршировані, яйця запечені, яйця копчені. Всього й не перерахуєш!

Після ситного обіду - саме час пройтися по гостях. Поляки відправляються в гості до своїх родичів, сусідів, друзів, обов'язково несучи з собою "шматочок пасхального щастя" - писанку.

А ввечері, повернувшись додому, збираються за солодким столом, щоб попити ароматного трав'яного чайку і поговорити про те, про се.

Великодня вечеря у Польщі - свято для ласунів. Солодкі пляцки (подоба тортів з тонкими коржами), тістечка, фруктове желе, сирники, мазурек і, звичайно, великодня бабка (кекс) з родзинками, курагою і цукровою глазур'ю. А для діточок - великодні крулічки (зайчики) і баранці з солодкого пісочного або здобного тіста, випечені в спеціальних формах. Всю цю смакоту традиційно запивають трав'яними чаями. І ось так, в перебігу всіх великодніх святкувань, жителі Польщі насолоджуються неповторними шедеврами своєї традиційної пасхальної кулінарії.

Часто святкове воскресіння завершується загальним збором на вулицях, коли всі співають, танцюють і обмінюються привітаннями. В Речі Посполитій Великдень святкують ще й у наступний понеділок, що наповнений іграми та жартами, а діти перебувають на канікулах. Саме тому католики часто пов'язують Великдень із сімейним відпочинком на природі або за кордоном.

Ще одна традиція - обливаний понеділок. Обливаний понеділок або пасхальний понеділок - це свято, що символізує пробудження природи до життя і очищення від зимового бруду. Це гра, спрямована на обливання водою всіх і всюди весь день. У цей день, традиційно обливали дівчат. За традицією всі незаміжні дівчата, облиті в пасхальний понеділок, мали більше шансів на весілля.

Водяні "бомби", пакети, наповнені водою, падають із вікон на мостові і голови перехожих, вибухають у вагонах метро, обливаючи пасажирів, але ніхто не скаржиться, навпаки, всі задоволені. Вважається, що вода приносить здоров'я, удачу, зиск у господарстві. Залишитися сухим у "мокрий" день - прикмета вкрай погана.

Читайте також: Великдень у сусідів: Як румуни освячують гроші і вмиваються крашанками

Великдень у сусідів: Пасхальний куліч і "яєчні" забави росіян

Великдень у сусідів: Волочебніки ходять в гості і очікування білорусів "ігор Сонця"

За тиждень - Великдень. Як прожити Страсний тиждень правильно

Як зробити справжній шедевр з великоднього кошика

Готуємось до Великодня: Обираємо рецепт смачної паски

Готуємось до Великодня: Що треба покласти в кошик

Готуємось до Великодня: Пригадуємо язичницькі традиції

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme