Великдень у сусідів: Потрійне застілля і пошук поляками кролика
Здебільшого традиції християн схожі, проте мають свої національні особливості. Що особливого на Великдень у наших сусідів, - вибираємо найцікавіше
- Хмельницький
-
13 квітня 2017 10:00
Поляки зазвичай святкують Великдень два дні: неділю та понеділок. А кошик з обрядовими стравами Речі Посполитій освячують у суботу.
Святкове богослужіння в католицьких церквах ще в XIV столітті перенесли з вечора на ранок суботи. Після запалювання нового вогню за допомогою кресала, освячуються свічки, від яких парафіяни потім розпалюють святкові свічки у себе вдома.
У кошик кладуть, зазвичай, паску, ягня (символ Воскреслого Христа), м'ясо та м'ясопродукти (в знак того, що закінчується піст). Освячують також хрін, масло - ознака благополуччя - і яйця - символ народження, воду. Велика увага приділяється святій воді, яка потім використовується для окроплення дому, вмивання, додавання в їжу. А віск пасхальної свічки вважається чудодійним: він захищає від нечистої сили.
Символом Пасхи є великодній заєць або кролик. Часом вважається, що саме він несе великодні яйця, так як курка недостатньо свята для цього. А у святкові дні фігурками зайця прикрашаються будинки та вулиці, у формі зайця випікають булочки і роблять шоколадки, малюють на листівках і величезними партіями продають у магазинах.
Сніданок на Великдень у Польщі складається з освячених паски, яєць, хрону, м'яса та ковбаси. Паска - здобний солодкий хліб, аналог кексу. Випікається в п'ятницю. В якості ароматних добавок польські господині додають в тісто натерту цедру лимона, ванільний цукор і сухофрукти.
Яйця - ще один обов'язковий атрибут великоднього столу. І не просто яйця, а красиві, оригінально розфарбовані писанки. Шинка і "біла" ковбаса - перші м'ясні продукти, які присутні на великодньому столі після довгого 40-денного посту.
"Біла" ковбаса - сирокопчений або приготовлений на пару м'ясний продукт зі свинини і яловичини, з невеликим додаванням бекону, в натуральній оболонці зі свинячих кишок. Її головна особливість - світлий, трохи рожевий колір.
Масло і сир - повинні бути присутніми на великодньому столі обов'язково. Як правило, їх намазують на скибку паски. Але стоять вони на польських столах не просто так, а в певному вигляді. З сиру попередньо формується невеликий плоский диск, який тримається кілька годин під пресом. На сирний диск розміщується невелика грудка справжнього коров'ячого масла, в якій робиться невелике поглиблення для жменьки солі. Вся ця смачна конструкція прикрашається гілочками самшиту і ставиться в центрі святкового столу, поруч із паскою і яйцями.
Після смачного пасхального сніданку, поляки цілими сім'ями вирушають на кладовища, "провідати" померлих родичів. У деяких регіонах, в перший день Пасхи, кожен бажаючий може піднятися на церковну дзвіницю і подзвонити у дзвін. Вважається, що це приносить удачу на весь рік.
Великодня неділя - це час, призначений для сімейного бенкету. Вираженням пасхальної радості сім'ї відбувається в кінці сніданку, спільною грою - шукати кролика. Це невеликий сюрприз для кожного, всі ходять по будинку і шукають заховані подарунки.
Прогулявшись і трохи відпочивши, жителі Речі Посполитої знову збираються за святковим столом, цього разу - за обіднім. Якщо традиційний великодній сніданок припускає поїдання продуктів з пасхального кошику, то святковий обід - рай для ненажер.
Дбайливі польські господині намагаються з усіх сил, щоб догодити своїм рідним, не забуваючи про старовинні традиції. Насамперед - м'ясні паштети. Паштети готуються відповідно до старовинних рецептів впродовж декількох днів, а іноді - і тижнів. Найбільш часто використовують такі інгредієнти: птах, дичина, свинина і телятина, а прекрасним додатком до цих ароматних і смачних делікатесів служить журавлина.
Однією з основних обідніх страв польської Пасхи вважається журек - особливий кислуватий суп, приготований з житньої закваски, білої ковбаси, варених яєць, картоплі, моркви, сметани, майорану і часнику. Цей пікантний супчик - дуже смачний і ситний і є одним з найбільш відомих традиційних страв Польщі.
Яйця зі столу нікуди не йдуть. Вони всього лише "трансформуються". Яйця фаршировані, яйця запечені, яйця копчені. Всього й не перерахуєш!
Після ситного обіду - саме час пройтися по гостях. Поляки відправляються в гості до своїх родичів, сусідів, друзів, обов'язково несучи з собою "шматочок пасхального щастя" - писанку.
А ввечері, повернувшись додому, збираються за солодким столом, щоб попити ароматного трав'яного чайку і поговорити про те, про се.
Великодня вечеря у Польщі - свято для ласунів. Солодкі пляцки (подоба тортів з тонкими коржами), тістечка, фруктове желе, сирники, мазурек і, звичайно, великодня бабка (кекс) з родзинками, курагою і цукровою глазур'ю. А для діточок - великодні крулічки (зайчики) і баранці з солодкого пісочного або здобного тіста, випечені в спеціальних формах. Всю цю смакоту традиційно запивають трав'яними чаями. І ось так, в перебігу всіх великодніх святкувань, жителі Польщі насолоджуються неповторними шедеврами своєї традиційної пасхальної кулінарії.
Часто святкове воскресіння завершується загальним збором на вулицях, коли всі співають, танцюють і обмінюються привітаннями. В Речі Посполитій Великдень святкують ще й у наступний понеділок, що наповнений іграми та жартами, а діти перебувають на канікулах. Саме тому католики часто пов'язують Великдень із сімейним відпочинком на природі або за кордоном.
Ще одна традиція - обливаний понеділок. Обливаний понеділок або пасхальний понеділок - це свято, що символізує пробудження природи до життя і очищення від зимового бруду. Це гра, спрямована на обливання водою всіх і всюди весь день. У цей день, традиційно обливали дівчат. За традицією всі незаміжні дівчата, облиті в пасхальний понеділок, мали більше шансів на весілля.
Водяні "бомби", пакети, наповнені водою, падають із вікон на мостові і голови перехожих, вибухають у вагонах метро, обливаючи пасажирів, але ніхто не скаржиться, навпаки, всі задоволені. Вважається, що вода приносить здоров'я, удачу, зиск у господарстві. Залишитися сухим у "мокрий" день - прикмета вкрай погана.
Читайте також: Великдень у сусідів: Як румуни освячують гроші і вмиваються крашанками
Великдень у сусідів: Пасхальний куліч і "яєчні" забави росіян
Великдень у сусідів: Волочебніки ходять в гості і очікування білорусів "ігор Сонця"
За тиждень - Великдень. Як прожити Страсний тиждень правильно
Як зробити справжній шедевр з великоднього кошика
Готуємось до Великодня: Обираємо рецепт смачної паски
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький
Всі новини на одному каналі в Google News
- 10:42 На Хмельниччині чоловік відкрив вогонь з рушниці по правоохоронцях ФОТО
- 23:53На Хмельниччині судитимуть чоловіка, який незаконно зрізав дерев на 450 тисяч гривень
- 16:31"Московський" піп на Хмельниччині під час літургій агітував за Путіна
- 12:44Енергетичний напій та його склад PROMO
- 13:33Розвиток ветеранського бізнесу дозволить регіонам зажити новим життям – Петрук
- 15:45На Хмельниччині задекларувалося 30 мільйонерів
- 11:11Вимагала хабар за діагноз: На Хмельниччині голові позаштатної ВЛК оголосили підозру
- 21:53ВАКС конфіскував активи експрезидента "Мотор Січі" та його спільника: Що відібрали
- 10:33На Хмельниччині вночі збили два БпЛА
- 09:36Росіяни вночі атакували Україну 13 "шахедами": скільки вдалося збити
- 22:12 Зима повертається: В Україну йдуть заморозки
- 21:50Обмеження електроенергії 18 квітня можливі у всіх областях, - Укренерго
- 21:17Вимагання та грабежі: На Хмельниччині затримали організатора банди (ФОТО) ФОТО
- 17:09 Суд залишив колишнього президента "Мотор Січі" Богуслаєва та його спільника за ґратами
- 16:19 Зеленський підписав оновлений закон про мобілізацію
- 08:50Під час повітряної тривоги на Хмельниччині працювала ППО
- 11:50Зіткнення двох байків: У ДТП на Хмельниччині загинула 16-річна дівчина
- 09:30Телефон Служби 112 до кінця поточного року запрацює по всій Україні
- 15:40 На Хмельницькій АЕС стартувало будівництво нових енергоблоків за американською технологією