В Ермітажі приховали список експонатів, проданих СРСР за кордон

Комісія Мінкульту Росії відчехвостила Ермітаж за оприлюднення інформації про твори мистецтва, продані владою СРСР за кордон у 1920-1930-х роках, і вилучила відповідні архіви

Про це повідомив в Facebook Олексій Ларіонов, один із наукових співробітників Ермітажу, передає Depo.ua.

"Пару тижнів тому працювала у нас чергова перевірочна комісія. Формально з Мінкульту, але, кажуть, там були, переважно, представники іншого відомства. За результатами перевірки Ермітажу пред'явлено претензію в тому, що музей незаконно публікував документи, що належать до "секретних". Йдеться про серію збірок на матеріалах архіву Ермітажу, присвячених музейним розпродажам 1920-30-х років", - написав Ларіонов.

За словами музейника, "самі відповідні архівні справи (серед яких багато і невиданих) вилучені з музею, складені в коробки, опечатані і вивезені. Наскільки я знаю, аналогічні спецоперації пройшли також у деяких московських музеях, зокрема в ДМОМ ім. Пушкіна та Історичному музеї. Там, говорять, доходило до вирізання та вилучення окремих сторінок із зброшурованих справ".

Ларіонов вважає, що "сам по собі факт адміністративної заборони на продаж виданих книг і конфіскації документів у державних архівах не має прецедентів у нашій новітній історії".

Нагадаємо, що на реставрації Ермітажу вкрали 142 млн рублів.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme