У Китаї створили рибу-робота без двигунів

Китайські інженери створили м'якотілу рибу-робота, яка здатна плавати як скат

Риба-робот не оснащена традиційними твердими електродвигунами або іншими моторами, вона рухається за допомогою "штучного м'яза", зробленого з сучасних високомолекулярних матеріалів, передає Depo.ua з посиланням на Сіньхуа.

Ця "риба" здатна плавати подібно скату і, слідуючи командам, переміщатися вперед або змінювати напрямок руху. Вага робота складає 90 грамів, а довжина його тіла - близько 9,3 сантиметри, або 18,5 сантиметрів, якщо рахувати з хвостом.

Розробник робота, інженер Лі Тіфенг з Університету Чжецзян в Ханчжоу використовував в електричній схемі робота навколишню воду в якості "основного електрода". Як з'ясувалося, таке використання для роботів малої потужності не призводить до ураження оточуючих струмом. Під впливом електричного струму "штучний м'яз" стискається або розширюється, таким чином він приводить до руху плавці риби, пояснив Лі Тіфенг.

З встановленими електронними приладами і літієвим акумулятором ємністю 450 міліампер риба-робот може плавати цілих три години зі швидкістю 6 сантиметрів в секунду. Якщо зняти всі електронні прилади і замінити літієвий акумулятор зовнішнім блоком живлення, то її швидкість руху досягає 14 сантиметрів в секунду.

За словами експертів, риба-робот може знайти широке застосування в роботі з вимірювання температури, солоності і рівня забруднення морської води.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme