Столтенберг назвав стовпи, на яких базується політика НАТО щодо Росії

НАТО продовжує нарощувати колективну оборону і стримування, зберігаючи при цьому політичний діалог з Росією

Про таку політику Альянсу в чергове нагадав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на спільній прес-конференції з Президентом США Дональдом Трампом у середу в Вашингтоні, передає Depo.ua з посиланням на "112 Україна".

"Ми твердо впевнені, що немає суперечності між сильним НАТО, надійним стримуванням і обороною і політичним діалогом з Росією. Передумовою для політичного діалогу з Росією є наша сила і єдність", - заявив глава Альянсу.

Він нагадав, що в такому подвійному підході – сильна оборона і діалог – складається сьогодні політика НАТО щодо Росії.

Столтенберг також висловив переконання, що такий підхід підтримується Сполученими Штатами, які зараз збільшили свою військову присутність на східних флангах Альянсу.

"Ми повинні знайти способи взаємодії з Росією. Росія не піде. Ми не хочемо нової "холодної війни". Ми не хочемо нової гонки озброєнь", — сказав він.

Справедливий розподіл фінансового тягаря між союзниками по НАТО буде одним із головних питань на саміті НАТО в Брюсселі 25 травня, додав він.

"Важливим питанням буде справедливий розподіл фінансового тягаря серед нашого Альянсу. І ми обговорили це питання сьогодні", - заявив Столтенберг, подякувавши при цьому Трампу за особливу увагу до проблеми.

Генсек підкреслив, що сторони погодилися з тим, що члени НАТО повинні подвоїти зусилля з метою досягнення певної ціллі щодо збільшення оборонних інвестицій.

"Мова йде про великі витратати на оборону, досягнення необхідних сил і засобів, виділення сил для проведення місій та операцій НАТО. Це означає гроші, здібності та внески", - сказав глава Альянсу.

При цьому він зазначив, що, починаючи з 2016 року, НАТО вже вийшоло на позитивні результати в процесі вирішення цієї проблеми.

"Реальне збільшення становить 3,8% або на 10 млрд доларів більше на нашу оборону", - підкреслив Столтенберг.

Він додав, що ще одним важливим питанням зустрічі лідерів країн НАТО у травні в Брюсселі стане боротьба з тероризмом і зазначив, що це була перша і дуже продуктивна зустріч з президентом США.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme