Розвідка Британії першою повідомила США про контакти команди Трампа з Росією, - ЗМІ

Центр урядового зв'язку Великої Британії (GCHQ) зіграв вирішальну роль у приверненні уваги колег у Вашингтоні до контактів між членами президентської кампанії Дональда Трампа і російською розвідкою

Про це повідомляє британське видання The Guradian із посиланням на джерела у британській розвідці, передає Depo.ua.

GCHQ вперше стало відомо про підозрілу "взаємодію" між людьми, пов'язаними з Трампом, і відомими або ймовірними російськими агентами в кінці 2015 року. Ці розвіддані були передані до США в рамках регулярного обміну інформацією.

Протягом наступних шести місяців, до літа 2016 року, низка західних розвідувальних агентств також поділилися інформацією із США про контакти між членами команди Трампа та росіянами.

Очевидно, що GCHQ не проводив спеціальну операцію проти Трампа або його команди і не проводив активного пошуку інформації. Повідомляється, що контакти були випадково помічені в рамках рутинного нагляду за активністю російської розвідки.

Протягом декількох місяців різні розвідувальні агентства, які спостерігали за одними і тими ж людьми, почали помічати зв'язки, про які були повідомлені посадові особи розвідки США.

Джерела видання у британській та американській розвідці визнали, що GCHQ зіграв важливу роль в якості ініціатора розслідування ФБР щодо зв'язків команди Трампа з росіянами, яке почалося в кінці липня 2016 року.

"Було схоже на те, що агентства (США) спали. Вони (європейські агентства) говорили: є контакти між людьми, близькими до Трампа, і людьми, яких ми вважаємо агентів російської розвідки. Вам слід остерігатися цього", - розповів один із співрозмовників.

Згідно з інформацією, голова GCHQ Роберт Ханніган влітку 2016 року передав матеріали шефу ЦРУ Джонк Бреннану. Той використав ці дані і оперативну інформацію від інших партнерів для початку міжвідомчого розслідування.

В кінці серпня і у вересні Бреннан дав низку секретних брифінгів для високопоставлених лідерів демократів і республіканців у Палаті представників і Сенаті. Він сказав їм, що ЦРУ має докази, що Кремль може спробувати допомогти Трампу перемогти на виборах.

Один із співрозмовників, знайомий з питанням, сказав, що Бреннан не розкривав джерела, але послався на те, що інформацію надали союзники США по розвідці. Трамп згодом дізнався про роль британських спецслужб.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme