Рада зробила крок до виключення "портновської" статті з Кримінально-процесуального кодексу

Верховна Рада ухвалила за основу закон, що виключає з Кримінально-процесуального кодексу статтю, яка дозволяла праввохоронцям "кошмарити" бізнесменів і була внесена до КПК екс-заступником голови Адміністрації президента Андрієм Портновим

За відповідний законопроект №6220 проголосували 262нардепи при 226 необхідних, повідомляє Depo.ua.

Як зазначається у пояснювальній записці, законопроект розроблено на забезпечення прав, свобод та інтересів громадян як на стадії внесення інформації в Єдиний реєстр досудових рішень, так і під час досудового розслідування кримінального провадження.

Поширеною є ситуація неодноразового повторного звернення з однотипними заявами про вчинення кримінального правопорушення, оскільки відповідно до статті 214 КПК України на стадії внесення відомостей до ЄРДР перевірка наявності ознак злочину не проводиться.

При закритті кримінального провадження з підстав, передбачених пунктами 1, 2, 4, 9 частини першої статті 284, які за своїм змістом є реабілітуючими, відсутня гарантія забезпечення законних прав підозрюваних, стосовно яких були закриті кримінальні провадження, що може призводити до зловживань третіх осіб, які мають право подавати нові заяви про вчинення кримінального правопорушення, а органи досудового розслідування зобов'язані вносити відповідні відомості до ЄРДР.

Практично це означає, що навіть закриття слідчим чи прокурором провадження за відсутністю події кримінального правопорушення, навіть наявність вироку суду не виключає можливості повторного проведення слідчих дій у повному обсязі. Як наслідок кримінальні провадження за тими ж обставинами можна відкривати необмежену кількість разів. За таких умов статті 214 та 284 КПК України потребують змін, які пропонуються проектом Закону.

Як зазначив один з авторів закону, народний депутат від БПП Вадим Денисенко, закон спрямований на усунення із КПК "портновської" статті, що спеціально була внесена в кодекс, аби "кошмарити" бізнес.

"Портновська стаття була закладена ним у кодекс, аби тримати у "підвішеному" стані опозиційних політиків і бізнес, адже не існує підстав для невідкриття кримінального провадження, яке можна відкриватти безліч разів - законопроект дає вичерпний перелік підстав для відмови у відкритті справи", - сказав нардеп.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme