Інститут нацпам'яті наполягає: 8 березня - не вихідний

Інститут національної пам'яті опублікував доопрацьований проект закону про свята

Інститут національної пам'яті закінчив громадське обговорення законопроекту про державних та інших свят, пам'ятних і скорботних дат, повідомив у Facebook директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович, повідомляє Depo.ua.

Проект закону опублікований на сайті установи.

В'ятрович підкреслив, що в ході обговорення надійшло 672 звернення від громадян, партій, організацій та державних установ.

"Документ доповнено новою категорією – "Міжнародні дні", куди включені, серед інших 8 березня – День боротьби за права жінок (день буде святковим, але не вихідним) і 1 травня – День праці (буде вихідним). Оскільки українці не підтримали намір ввести Шевченківський день (9 березня) і День сім'ї (друга неділя вересня) як вихідні святкові, то це пропозиція знято з календаря. Разом з тим, Інститут прислухався до побажань громадськості і включив в проект традиційне свято – День Святої Трійці. Другий день після Пасхи і Трійці (понеділок) залишається вихідним", – повідомив він.

В категорію традиційних свят внесли Різдво за григоріанським календарем (25 грудня), не роблячи його вихідним днем.

"Неробочий святковий день пропонується не переносити на понеділок, якщо він припадає на вихідний (крім Різдва за юліанським календарем, 7 січня). День державного Прапора України відзначатиметься 4 вересня (саме цього дня підняли синьо-жовтий прапор над будівлею Верховної Ради України в 1991 році).

Законопроектом упорядковані скорботні дні та запропоновано День пам'яті жертв політичних репресій перенести з третьої неділі травня на першу неділю листопада на вшанування жертв розстрілу 3 листопада 1937 року в урочищі Сандармох, коли за вироками позасудових органів загинули більше 100 діячів української культури, науки, військових, священнослужителів – в'язнів Соловецького табору особливого призначення", – резюмував В'ятрович.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme